NATANČNO ODMERJANJE

Poskrbite, da bo vaš krožnik med prazniki poln vsake tri ure

Z.F.
18. 12. 2019, 21.30
Deli članek:

Jedilnik temelji na natančno odmerjenih odmorih med obroki in na tem, da se vam ni treba izogibati ogljikovim hidratom.

Profimedia
Skupaj torej zaužijete presenetljivo malo, 1450 kalorij na dan.

Uživanje hrane vsake tri ure preprečuje napade lakote in hkrati aktivira telesni mehanizem za varovanje pred lakoto, to pa posledično poveča termični učinek hrane. Kaj to pomeni? Telo porabi več kalorij za presnovo zaužite hrane, raven krvnega sladkorja pa ostane ves čas enaka. Pravcati shujševalni čudež je, da jemo in jemo, obenem pa porabimo vse več kalorij. Triurni jedilnik vsebuje od pet do šest obrokov skrbno določene velikosti, porcije so kar najbolje razporejene čez dan. Kot rečeno, jeste kar na vsake tri ure. Jedro diete sestavljajo trije glavni obroki, vsak vsebuje okoli 400 kalorij, dva prigrizka (okoli 100 kalorij) in en priboljšek (do 50 kalorij).

Skupaj torej zaužijete presenetljivo malo, 1450 kalorij na dan. Najboljše je, da uživate polnovredna žita, beljakovinska živila z majhno količino nasičenih maščob, kot so jajčni beljaki, belo meso, manj masten jogurt in posneto mleko. Več kot dobrodošla živila pa so tudi tista, bogata z maščobnimi kislinami omega 3 in omega 9, in nič ni narobe, če si občasno privoščite tudi rdeče meso. Dobra vira maščobnih kislin omega 3 sta laneno olje in losos, omega 9 pa so v olivah, avokadu in oreščkih. Če se boste navadili obroke uživati redno, boste zmanjšali nihanje krvnega sladkorja ter pospešili presnovo.