PRAZNIČNA PEKA

Čarobne rešitve, posute z moko

Z.F.
17. 12. 2019, 21.29
Deli članek:

Te dni, ko pečica veselo peče piškote in mešalniki pridno mesijo testo, moke v naših domovih zagotovo ne zmanjka. Ali ste vedeli, da je uporabna tudi v drugačne namene?

Dreamstime
V majhni posodi zmešajte enako količino moke, soli in kisa. Gosto pasto namažite po bakreni površini in pustite, da se posuši. Nato operite in spolirajte do sijaja.

Morda se boste na začetku zdrznili, malce v dvomih, le kje še lahko uporabite moko, a možnosti uporabe je precej več, kot se zdi. Naj vas spomnimo denimo na čas šolskih klopi. To pa še ni vse.

LEPILO

Ob praznikih je še marsikje navada, da se sorodnikom in prijateljem, ki jih ne vidimo pogosto, ob koncu leta pošlje voščilnica. Te pa se bodo veliko bolj razveselili, če bo ročno izdelana. Iz moke in vode pripravite lepilo ter na trši papir previdno prilepite izrezljane motive iz papirnatih serviet, vato in drugo okrasje.

Profimedia
Pripravite si negovalno masko in presenetite s sijočo kožo.

MASKA ZA MASTNO KOŽO

Naraven, a koristen recept za vse, ki jih muči mastna, nečista in razdražena koža. V manjši kozici zmešajte enaka deleža moke in medu ter dodajte ščepec cimeta. Moka bo vsrkala odvečno maščobo, med bo kožo prijetno nahranil, cimet pa jo bo očistil in deloval antiseptično. Pasto nanesite na obraz in dekolte ter pustite delovati vsaj 20 minut. Nato se umijte z mlačno vodo.

ZOPER MRAVLJE

Če imate težave z mravljami, preizkusite naslednji trik. Dve zvrhani žlici moke zmešajte s pecilnim praškom in mešanico posujte po poteh, ki so jih ustvarile mravlje. Mravlje ne marajo okusa moke, še slabše pa nanje deluje pecilni prašek.

Dreamstime
Preženite mravlje na naraven način.

OSVEŽITEV IGRALNIH KART

Če so vaše igralne karte že nekoliko obrabljene zaradi decembrskih iger, je čas, da jih osvežite. Moka bo hitro absorbirala oljne madeže in umazanijo, pripomore pa tudi k absorpciji vlage. Igralne karte položite v vrečko, dodajte žlico moke in dobro pretresite. Nato vsako karto posebej vzemite iz vrečke in jo obrišite s suho krpo. Videti bodo kot nove.