Zanimivosti

Sveti gral večne mladosti prihaja iz polžje hišice

Oglasno sporočilo
17. 12. 2019, 12.53
Posodobljeno: 17. 12. 2019, 14.01
Deli članek:

Sijoča koža brez gub je ideal, za katerega so mnogi pripravljeni zapraviti celo premoženje. Pa ni treba, saj je tu Krema Noela, mali čudež narave s 40 odstotki najbolj kakovostne polžje sline, ki kožo globoko navlaži in zabriše sledi časa. Polžja slina ne velja zaman za novo čudežno sestavino za nego kože. Še več, nekateri ji pravijo kar novi sveti gral kozmetične industrije. Zakaj pravzaprav gre?

Polna najboljšega

Polžjo slino je človek najprej uporabljal kot zdravilo proti mozoljem in aknam, danes pa se vse bolj uveljavlja tudi za glajenje gubic. Pomaga pri strijah in brazgotinah, odpravlja celo pigmentne madeže, bradavice in glivice na nohtih. Znanstveniki so potrdili, da polžja slina stimulira tvorjenje kolagena in elastana, kožo varuje pred prostimi radikali in popravlja poškodovano tkivo ter vrača vlažnost. Vse to zaradi alantoina, znanega po učinkovitosti pri celjenju ran. Ker so v slini mehkužcev še proteini, antimikrobi, hialuronska in glikolna kislina, torej sestavine, ključne za učinkovito nego človeške kože, ima še toliko večjo moč. Aktivne učinkovine polžje sline kožo regenerirajo in spodbujajo njeno obnovo, jo intenzivno vlažijo in pomagajo pri hitrejšem luščenju poroženelih celic v zgornjih plasteh epidermisa.

Od krožnika do eliksirja mladosti

Polžjo slino so v zdravilne namene uporabljali že v antiki, današnja uspešnica v kozmetični industriji pa je postala potem, ko so kmetje v Čilu, ki so za francoski kulinarični trg delali s polži, opazili, da imajo mehkejšo kožo. Ko se je informacija prebila do azijskega trga, ki je obseden z belo in gladko kožo, je polžja slina postala novi eliksir mladosti. Napredek v lepotni industriji je poskrbel, da polžev ni več treba polagati neposredno na obraz, pač pa je njihova slina postala del krem in losjonov. Ti po teksturi in vonju niso bistveno drugačni od drugih kozmetičnih izdelkov. Slina je namreč nebeško modre barve in je, bolj kot lepljivi sluzi, podobna vodi.

Rezultati že v dveh do treh dneh

V Sloveniji smo čudežne lastnosti polžje sline prvič bolj spoznali v šovu Štartaj Slovenija na Pop TV, kjer je družina Fras iz Svete Trojice predstavila negovalno kremo Noela, ki vsebuje kar 40 odstotkov najbolj kakovostne polžje sline nebeško modre barve. Uspešnica Noela je zrasla v družinskem podjetju, ki je pred nekaj leti začelo vzrejati polže za kulinarične namene.

"Zaradi povpraševanja trga smo sčasoma svoj izziv videli v izdelavi kozmetičnih izdelkov vrhunske kakovosti. Zaradi velikega povpraševanja in učinkovitosti krem z vsebnostjo polžje sline, smo se odločili, da bomo poskušali prekositi konkurenco. V našo kremo zato dodajamo 40 odstotkov polžje sline, saj večja vsebnost sline omogoča hitrejše in učinkovitejše rezultate," pojasnjujejo.

Kremi dodajajo tudi shea maslo, jojobino olje, čebelji vosek in vitamin E, rezultatipa so vidni že po dveh do treh dneh uporabe.

Noela je potrditev dobila tudi v oddaji Štartaj Slovenija, kjer je bila razglašena za hit produkt leta 2017, njena priljubljenost pa se le še stopnjuje.

Polž hišico popravi v dveh urah

Vzreja polžev in izdelovanje kreme zahtevata veliko časa in znanja. Ker literature in izkušenj ljudi na tem področju v Sloveniji ni veliko, so bili prepuščeni poskušanju in učenju iz prakse. V posel je vključena vsa družina, ki se je o polžih v vsem tem času veliko naučila. Tudi to, da je polž zmožen svojo poškodovano hišico popolnoma popraviti v le dveh urah.

"V svetu poznamo veliko načinov pobiranja sline, tudi s stroji, a pri nas prisegamo na ročno delo, saj to zagotavlja maksimalno kakovost. Polže gojimo v najboljših pogojih in varovanem okolju, zato je slina naših polžev izjemne kakovosti. Po končanem postopku pobiranja sline v laboratoriju natančno preverimo količino in vsebnost učinkovin," pravijo Frasovi, ki gojijo več kot 400 tisoč polžev.

Dolgoročna uporaba kreme gladi gube, ki sčasoma postanejo manj izrazite, koža pa bolj napeta, globina gubic okoli oči se, kot potrjujejo testi, v roku štirih do šestih tednov zmanjša za kar 75 odstotkov. Kremo priporočajo tudi po depilaciji in britju, saj pomiri in obnovi razdraženo kožo.