Ekstremno

V Avstraliji zabeležili najbolj vroč dan v znani zgodovini

J.P.
18. 12. 2019, 10.37
Posodobljeno: 18. 12. 2019, 12.01
Deli članek:

Padel je rekord iz leta 2013.

Profimedia
Po Avstraliji pustoši na stotine požarov.

Po Avstraliji divjajo divji požari, v torek pa so zabeležili najbolj vroč dan v znani zgodovini s povprečno temperaturo 40,9 stopinje Celzija, kar je za 0,6 stopinje Celzije več od rekorda iz leta 2013.

Da bi kategorijo ogroženosti zaradi požarov kaj lahko spremenili v katastrofalno, gre zasluga še zelo nizki vlagi v zraku, sunkom vetra in občutnemu pomanjkanju padavin.

Včeraj so v mestu Birdsville v avstralski zvezni državi Queensland, ki se nahaja na robu puščave, izmerili 47,7 stopinje Celzija. Podobne temperature so izmerili tudi drugod po državi.

Rdeči alarm

Po državi sicer pustoši na stotine požarov – vsaj 100 v Novem Južnem Walesu in 70 v Queenslandu. Rdeči alarm so razglasili za večino južne Avstralije.

Spekel svinjino

Moškemu iz avstralskega Pertha je pred dnevi uspelo v svojem avtomobilu speči svinjsko pečenko. Debel kos mesa je na avtomobilskem sedežu v pekaču pustil približno 10 ur, nato pa uspeh svojega podviga na Facebooku obelodanil s fotografijami pečenega mesa, narezanega na rezine.

Stu Pengelly je ves dan meril temperaturo znotraj svojega avtomobila znamke datsun sunny. Že ob 7. uri zjutraj je nameril 30 stopinj Celzija, do 10. ure je temperatura narasla na 52 stopinj Celzija, najvišja - 81 stopinj Celzija - pa je bila ob eni uri popoldne.