Z DRUŽINO

Praznično vzdušje z recikliranimi okraski

T.D.
14. 12. 2019, 19.07
Deli članek:

Bližajo se prazniki in novoletne počitnice, zato smo pripravili peščico ustvarjalnih zamisli za dekoracijo doma, izdelovanja pa se lotite skupaj z otroki in se ob tem še odlično zabavajte.

Dreamstime
Z nekaj spretnosti lahko vsako šaro spremenite v okras.

Ste že malce naveličani božičnih okraskov iz preteklih let? Preden se odpravite v trgovino po nove bleščeče dodatke in zanje zapravite celo premoženje, imamo za vas nekaj idej, s katerimi boste prišli do novega okrasja povsem preprosto in izvirno, predvsem pa veliko ceneje. V stanovanju boste namreč našli marsikaj, česar ne potrebujete več, z nekaj spretnosti pa lahko to spremenite v čudovit okras.

Stare zgoščenke, nov sijaj

Še ena možnost je, da zgoščenke poslikate z barvami za steklo. Pri tem imate seveda neomejene možnosti, zato se zgolj prepustite domišljiji. 

Zelo verjetno imate doma kar nekaj zgoščenk, ki jih ne morete več uporabljati, ker so popraskane, ali pa jih nočete več poslušati, ker ste se jih naveličali. Namesto da jih vržete proč, jih ponovno uporabite kot okraske za božično drevo ali za okrasitev prostora. Možnosti je več. Zgoščenka je lahko zaradi svoje svetleče strani že sama po sebi okras. Potrebujete le vrvico oziroma laks, s katerim jo obesite na drevesce ali kamorkoli drugam v prostor. Druga možnost je, da zgoščenke oblepite s papirjem (lahko tudi s tistim za zavijanje daril), nato pa nanje nalepite ali narišete poljuben vzorec, ki se bo barvno ujemal z drugo dekoracijo.

Iz starih krp, volne in gumbov

Iz starih krp in gumbov lahko sešijemo blazinice v obliki srčkov, smrečic ali zvezdic in jih napolnimo z ostanki volne, rižem ipd. Iz volne, ki nam je ostala od puloverja, pa lahko izdelamo zanimivo smrečico krojačka Hlačka. Iz starega kartona naredimo stožec, ga premažemo z lepilom in nanj navijemo volneno nitko. Ko se lepilo posuši, s šivanko za volno našijemo gumbe tako, da se niti križajo, kar ustvari zanimive vzorce.

Stara žarnica sije naprej

Ko boste naslednjič menjali žarnico, stare nikar ne zavrzite. Lahko jo namreč spremenite v čudovit, pisan okras. Potrebujete le barve za steklo in nekaj spretnosti, da jo poslikate z božičnimi in abstraktnimi motivi ali vzorci. Ko se posuši, z njo okrasite božično drevesce ali jo obesite na strop. Namig: Poskusite narediti tako imenovani pihani vzorec. Nekaj kapljic barve za steklo (barva ne sme biti preveč tekoča) s čopičem nakapljajte na vrh žarnice in pustite, da barva odteče navzdol. Pri tem si lahko pomagate tudi s pihanjem. Z obračanjem žarnice boste ustvarili zanimive vzorce.

Dreamstime
Se še spomnite, kako smo kot otroci izdelovali papirnate snežinke?

Plastična jajčka v sijoči preobleki

Zagotovo boste doma našli tudi plastična jajčka iz čokoladnih jajčk, v katerih se je skrivala sestavljiva igračka. Hitro in predvsem zelo preprosto jih lahko preobrazite v bunkice, ki bodo krasile božično drevesce. Pa še razbile se ne bodo! Potrebujete le alufolijo, debelejšo nit, tanjši žebelj in kladivo. Skozi zgornjo polovico jajčka naredite z žebljem in kladivom manjšo luknjico in vanjo napeljite nit (pomagajte si s šivanko). Jajček nato le še oblecite v alufolijo in že imate nov okrasek. Namig: Na enak način lahko izdelate tudi bonbončke, le da namesto alufolije uporabite ovojni papir. Na obeh koncih jajčka zavežite trak ali vrvico, da dobite obliko bonbona.

Dreamstime
Iz starih krp in gumbov lahko sešijemo blazinice različnih oblik.

Papirnate snežinke

Vzemite list papirja in iz njega izrežite obliko kroga. Nato krog vsaj štirikrat prepognite. Vzemite škarje in izrežite robove ter ustvarjajte cikcakaste in valovite vzorce. Ko končate, razprite list papirja in se čudite svoji mojstrovini.