Na klinčke ali nageljnove žbice navadno pomislimo v času priprave ozimnice, saj izboljšajo okus hruškovih, breskovih in mareličnih kompotov. Ko se začne hladnejši del leta, pa so nepogrešljiva začimba pri kuhanem vinu. Številne kuharice eden do dva klinčka dodajo tudi kuhanemu rižu ali kislemu zelju.

Za vzdušje in zoper mušice

Na praznično okrašeni mizi nikakor ne sme manjkati vsaj ena pomaranča ali mandarina, napikana s čim več klinčki. Čudovit okras bo poskrbel za vonj, ki bo pričaral praznično razpoloženje, obenem pa bo pregnal tudi mušice, željne dobre hrane. Eterično olje, ki ga najdemo v klinčkih, deluje razkuževalno, zato je nepogrešljivo tudi v času prehladov in zime. Z njim boste prostor razkužili.

klinčki 1
Dreamstime
Klinčke odlikuje antiseptično, antialergijsko in analgetično delovanje. Ne pozabimo omeniti, da so najmočnejši naravni antibiotik.

Za zdravje

Sodobna znanost je potrdila besede starih zdravilcev. V klinčkih je bogat nabor sestavin, ki skupaj tvorijo najmočnejši antioksidant na svetu. Klinčki izredno dobro učinkujejo proti vsem vrstam patogenih bakterij, glivicam in celo virusom. Kot že omenjeno, delujejo razkuževalno, protibolečinsko in antialergijsko. Eterično olje pa je obenem tudi naravna zaščita za rastline, in sicer kot biocid ter fungicid.

klinčki, janež, cimet
Dreamstime
V zimskem času so nepogrešljivi pri pripravi toplih napitkov, predvsem kuhanega vina.

Osvežite zadah, odpravite prehlad

Če imate težave s slabim zadahom, bolečimi zobmi ali vnetimi dlesnimi, naj bodo klinčki prva izbira. Žvečenje že enega klinčka na dan bo izboljšalo tako zadah kot tudi odpravilo bolečine v zobeh in pomirilo vnete dlesni. Pri bolečem grlu vam svetujemo grgranje eteričnega olja, a previdno, saj je eterično olje izjemno močno. Mešajte ga v razmerju 1:5. Zaradi antiseptičnih lastnosti bo nekaj prahu, ki ga boste dodali domačim maskam za obraz, hitro opravilo z aknami, glivičnimi okužbami in podobno. Če boste nekaj kapljic eteričnega olja pomešali s soljo in namazali po čelu, pa boste hitro ublažili glavobol.