Hitra rešitev

Vsestranski pripomoček, ki ga najdemo v vsaki kuhinji

Z.F.
13. 12. 2019, 21.30
Deli članek:

Aluminijasto folijo najdemo v vsakem gospodinjstvu. Sploh v decembrskem času je koristna za zavijanje živil, pečenje in kuhanje. A to še zdaleč ni vse; veste, za kaj vse jo lahko še uporabite?

Dreamstime
V odlično pomoč je lahko tudi pri pripravi hrane.

To izjemno tanko in upogljivo kovino uporabljamo že desetletja in je skoraj obvezen pripomoček skoraj vsakega gospodinjstva. V nadaljevanju preverite, kako jo lahko še uporabite.

BRUŠENJE

Z aluminijasto folijo lahko hitro nabrusite nože in škarje. Aluminijasto folijo nekajkrat prepognite, nato pa zarežite vanjo s škarjami in noži. Ostri predmeti se bodo tako samodejno nabrusili. Vi pa boste božično pečenko narezali tako na tanko, kot ste si predstavljali.

ZOPER RJO

Otroci radi jedo in pijejo v postelji, nesreča pa nikoli ne počiva. Da se sok ne bi vpil v vzmetnico, jo zaščitite z aluminijasto folijo, čezenj pa položite dve rjuhi. 

Verjetno ste že slišali, da je aluminijasta folija več kot uporabna za odstranjevanje rje. A ta postopek lahko še izboljšate z uporabo kokakole. Predmet, ki se ga je polotila rja, najprej čez noč pomočite v kokakolo, nato pa naslednji dan očistite z aluminijasto folijo, ki ste jo zmečkali v kepo. Rezultat vas bo navdušil, saj bo rja čudežno izginila.

ZAŽGANA POSODA

Tu in tam se pač zgodi, da se nam kaj prismodi, a madeže je s posode precej težko odstraniti. Posodo najprej za nekaj časa odmočite, nato pa jo očistite s pomočjo aluminijaste folije, ki ste jo zmečkali v kepo ter podrgnili po zažganih ostankih.

PEKA

Pri peki je aluminijasta folija zagotovo nepogrešljiv pripomoček, čeprav se je zaradi varnosti zdravja ne priporoča uporabljati pri visokih temperaturah. Če se kolač ali mafini preveč zapečejo po vrhu, medtem ko je notranjost še mehka, jih pokrijte z aluminijasto folijo. Ta bo poskrbela, da bo kolač enakomerno pečen, brez zažganega vrha. Odlična je tudi pri peki večjih kosov mesa, kjer jo lahko uporabite za enak namen. Prav tako lahko pri pripravi prilog v pekačih ustvarite umetne pregrade, ki bodo poskrbele, da se zelenjava ne bo pomešala med seboj.