Govorica telesa

Edvard Kadič o Mateju Toninu: Samozavest in nadzor položaja

Edvard Kadič
25. 11. 2019, 06.51
Deli članek:

Govorica telesa pove veliko o osebi in trenutnem položaju, v katerem se je znašla, le prebrati jo moramo znati. V rubriki Razgaljeni govorico telesa politikov, gospodarstvenikov in drugih pomembnih posameznikov razlaga eden najbolj znanih strokovnjakov na področju komunikacije pri nas, Edvard Kadič. Tokrat je pod drobnogled vzel značilne kretnje predsednika stranke NSi Mateja Tonina.

STA
Matej Tonin - samozavest

Samozavest. Dober očesni stik, nasmešek in sproščeno telo med prihodom, verjetno pred novinarje, izražajo samozavest in pričakovanje, da bo nastop pred objektivi in mikrofoni novinarjev minil tako, kot je načrtovano. (naslovna fotografija)

STA
Nadzor položaja.

Nadzor položaja. Eno od pravil dobrega nagovora, kadar gre za nagovor izza govorniškega pulta, je, da odložimo dlani nanj. S tem se še dodatno umirimo in tako lažje nadzorujemo tudi ostale elemente samozavestnega nastopa.

STA
Zadeve so delikatne

Zadeve so delikatne. S takšno gesto običajno dopolnimo besede. Poudarimo, da je treba glede povedanega biti jasen, nedvoumen, pazljiv in pogosto tudi to, da od takšnega pristopa glede povedanega ne bomo odstopali.

STA
V pričakovanju

V pričakovanju. Intimno polje okoli sebe imamo ves čas popolnoma pod nadzorom. Matej Tonin se dobro zaveda sosedovega gibanja, vendar ga vse skupaj verjetno ne zadeva, zato ostaja zgolj v pripravljenosti, če bi ga sosed nagovoril.