JESENSKI ZAKLADI

»Bod' moja, bod' Moja, t' bom Lešnikov dal …«

Z.F.
24. 11. 2019, 18.51
Deli članek:

Le kdo ne mara čokolade s celimi lešniki? Ta odlična kombinacija grenkega kakava in sladkih jedrc je za mnoge najboljša kombinacija, ki so jo prehrambni mojstri uspeli ustvariti. Pa veste, kako zdravi so lešniki?

Dreamstime
Najboljši lešniki so sveži. Če stresete lupino, jedrca ne smejo poskakovati.

Lešnike bi si morali privoščiti večkrat, kot samostojen prigrizek, saj so zelo zdravi. Najbolje je, če jih kupite v lupili, saj so tako najbolj sveži, zaradi tega jih lahko tudi dlje hranimo. A če boste lešnik potresli in slišali jedrce, pomeni, da je že star. Pri nakupu bodite tudi previdni, da ni luknjic ali razpok. Če jih mislite porabiti hitro, saj na vrata trkajo že prazniki in praznična peka, jih lahko kupite že olupljene in zmlete. Za 100 gramov boste v povprečju odšteli dober evro in pol. A še preden se dotaknemo decembrskih jedi, preverimo, kako nam lešniki koristijo.

Zdravo srce

Lešniki vsebujejo nenasičene maščobne kisline, te pa uravnavajo nivo holesterola, in sicer tako, da višajo dobrega in nižajo slabega. Redno uživanje lešnikov pomaga preprečevati nastanek povišanega krvnega tlaka, posledično pa ugodno koristi tudi delovanju srca.

Preprečevanje raka

V lešnikih najdemo številne antioksidante, ki zavirajo delovanje prostih radikalov in tako preprečujejo nastanek rakavih obolenj. Izjemno koristni so pri preprečevanju raka mehurja in črevesja. Zaradi visoke vsebnosti magnezija pomagajo tudi pri procesu celičnega delovanja.

Krepitev mišic

Lešniki vsebujejo veliko beljakovin, ki so nujne za dobro mišično obnovo in regeneracijo. Skrbijo za gradnjo mišic in pomagajo pri izgorevanju maščob, zato so lešniki tudi odličen prigrizek pri hujšanju. Visoka vsebnost magnezija bo poskrbela za zaviranje mišičnih krčev po vadbi in omogočila miren spanec.

Zdrava koža

Lešniki vsebujejo veliko vitamina E, ki je izjemno koristen za kožo, saj jo ščiti pred nevarnostmi in ultravijoličnimi žarki. Z rednim uživanjem lešnikov boste poskrbeli za pospešeno obnavljanje kože in preprečili prehitro staranje.

Uživajte jih redno, a zmerno

Kljub vsem zdravim lastnostim, ki jih imajo lešniki, ne pozabimo, da so tudi precej kalorični. Približno 15 gramov lešnikov vsebuje okoli 80 kalorij. Dovolj bo torej, če si boste na dan privoščili pest ali največ dve pesti lešnikov. Tako boste telo oskrbeli z vlakninami, ki uravnavajo prebavo, in beljakovinami, ki so odlično nadomestilo za tiste, ki ne marajo mesa.