Zanimivosti

Deževni dnevi so lahko nadvse zabavni

T.D.
23. 11. 2019, 16.15
Deli članek:

Se tudi vaš otrok zdolgočaseno preklada po stanovanju, dežju pa kar ni videti ne konca ne kraja? Zbrali smo nekaj zamisli, ki morda pridejo prav tudi vam.

Dreamstime
Družabne igre so aktivnost, ki poveže vso družino.

V dežnem plašču pojdite nabirat kostanj v bližnji gozd in ga seveda pozneje tudi specite. Pojdite se kopat v bližnji bazen, odidite na lutkovno predstavo ali pa ostanite v zavetju toplega doma in igrajte družinske namizne igre (monopoli, človek, ne jezi se …). Skupaj z otrokom ustvarjajte z barvami ali specite slastne piškote, še pred tem pa na spletu ali v kakšni otroški kuharski knjigi pobrskajte za preprostimi in hitrimi recepti. Lahko jih naučite kakšne druge spretnosti v kuhinji, gotovo bodo uživali tudi kot pomočniki pri peki palačink.

Ure pravljic

Raztegnite kavč in nanj prinesite vse blazine, ki jih najdete, otrok pa naj medtem izbere nekaj knjig, ki jih bosta skupaj prebrala. Udobno se namestita, skupaj preberita knjigo in se potopita v pravljični svet.

Dreamstime
Pripravite flomastre, vodene barvice in plastelin.

Skrijte zaklad

V stanovanju ali hiši skrijte zaklad – lahko je to čokoladka ali kaj drugega – potem pa do skritega zaklada narišite zemljevid. Tega prilagodite starosti otrok – lahko je preprost in z različnimi ugankami ali malce bolj zahteven in ga napišite po korakih, za orientacijo pa podajte smeri neba.

Umetniško ustvarjanje

Čez kuhinjsko mizo pogrnite star odpadni časopis in na sredino postavite vodene barvice, prstne barve ali štampiljke, ki jih sami izrezljate iz krompirja. Otrokom oblecite oblačila, ki se lahko umažejo, in dovolite, da njihova domišljija ubere svojo pot.

Zadeni tarčo

Pet vodnih balončkov napolnite z različnimi stvarmi (riž, kaša …) in na sredino sobe postavite tri različno velike posode, označene s številkami. Večja ko je posoda, manjša naj bo številka na njej. Otrok naj nato v njih z neke razdalje meče balončke in sešteva pridobljene točke. Če balon pristane na tleh, naj si eno točko odbije.