Kakovost je vprašljiva

Kavne kapsule polne aditivov

Z.F.
23. 11. 2019, 10.30
Deli članek:

Priprava kave s kavnimi aparati na kapsule je vse bolj priljubljena, aparati so cenovno dostopni, dovolj pestra je tudi ponudba kapsul za pripravo različnih kavnih napitkov.

Dreamstime
Poleg kave in mleka boste iz pripravkov kavnih kapsul za dobro jutro posrkali precej sladkorja in kopico aditivov. Je to res vaša najboljša kava?

Kakšne so vaše želje danes? Želite espresso, dolgo kavo, kavo z mlekom, morda kapučino ali latte macchiato? Kapsule za kapučino so na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave (Mipor) tokrat vzeli pod drobnogled in ugotovili, da se poleg kave in mleka v kapsulah skriva kopica aditivov in zdravju nevarnih fosfatov.

Kakovost je vprašljiva

Izdelki pa niso le »bogati« s sladkorjem, temveč imajo tudi večslojno embalažo. Preverili so tudi cene in ugotovili, da boste za pripravo enega napitka v povprečju odšteli od 0,40 do 0,68 evra. Izkazalo se je, da cena ni merilo kakovosti, saj sta napitka, ki vsebujeta mlečni napitek s številnimi aditivi, najdražja.  

Potrebni najmanj dve kapsuli

Kapučino je kavni napitek z mlekom, praviloma pripravljen iz espressa, vročega mleka in mlečne pene, kjer vsaka sestavina predstavlja tretjino. Med osmimi izdelki uporabnik le pri enem za pripravo tega napitka na aparatu potrebuje eno kapsulo, sicer potrebuje kar dve kapsuli. V prvi je mlečna, v drugi kavna komponenta. Kapsule so videti podobno, le seznam sestavin razkrije, kaj se skriva v njihovi notranjosti. V kavni kapsuli je po navadi mešanica mlete pražene kave, razen pri kapsuli Senseo, ki vsebuje topno kavo. V mlečnih kapsulah so našli več sestavin: mleko v prahu z dodatkom sladkorja oziroma mlečni napitek, ki je narejen iz različnih mlečnih (posneto mleko v prahu, sirotka v prahu, sirotkin permeat in mlečne beljakovine) in nemlečnih sestavin (popolnoma hidrogenirana kokosova maščoba in glukozni sirup), pojasnjujejo na Miporju.

Vsi izdelki vsebujejo dodani sladkor

Grenkobo kave marsikdo omili s sladkanjem, če to seveda želi. Ocenjevane kavne kapsule te izbire ne ponujajo, saj prav vse vsebujejo dodani sladkor. Napitki iz kapsul vsebujejo od 24 do 38 gramov sladkorja na sto gramov izdelka oziroma od 5,4 do 9,6 grama sladkorja na porcijo napitka (240 ali 150 mililitrov), kar sta ena ali dve čajni žlički.

Polovica s fosfati

Ko so preverili sestavo kavne in mlečne kapsule, so preverili še seznam sestavin na embalaži kavnih kapsul. Ugotovili so, da le dva izdelka ne vsebujeta aditivov, hkrati pa so kar štirim izdelkom dodani stabilizatorji, sredstvo proti sprijemanju, emulgatorji, barvilo, pa tudi aroma. Odkrili so, da so med stabilizatorji v štirih izdelkih tudi aditivi iz skupine fosfatov, ki se jim je sicer bolje izogniti, saj je prevelik vnos fosforja škodljiv (vpliva na demineralizacijo kosti in slabša delovanje srčno-žilnega sistema).