Nadležno in smrdeče

Naše domove so spet napadle smrdljivke

Z.F.
20. 10. 2019, 20.43
Posodobljeno: 21. 10. 2019, 07.19
Deli članek:

Hladni jesenski dnevi so na naša okna pa tudi v stanovanja spet priklicali smrdljivke. Invazija teh žuželk je pri nas razmeroma nov pojav, saj jim sicer godijo nekoliko toplejše temperature. So nevarne?

Dreamstime
V hišah, stanovanjih in kleteh si iščejo zavetje pred mrzlo zimo, kjer prezimijo.

S smrdljivkami se pogosteje srečamo na vrtu, kjer je tudi njihovo najpogostejše domovanje. Majhni hroščki nas ne bodo ugriznili, pičili ali opraskali, a če jih bomo prestrašili ali po pomoti stisnili, bodo na naših rokah pustili značilno »smrdljivo« sled. Smrad bo zahteval precej temeljito umivanje, prav zaradi tega pa je žuželka dobila značilno ime.

Vse izločajo smrdljivo tekočino

Spadajo v rod stenic, ki so neprijetni gosti tako na vrtovih kot tudi v stanovanjih. Danes pri nas najdemo že različne primerke; sivi smrdljivec, zelena listna stenica, marmorirana smrdljivka in druge. Vse prepoznamo po smrdeči tekočini, ki jo začnejo izločati takoj, ko so ogrožene. V pozni jeseni pogosto naselijo tudi hiše in kleti, kjer navadno prezimijo. Sicer jih najdemo na paradižniku, stročnicah in papriki, kjer povzročajo tudi precejšnjo škodo, saj iz cvetov in plodov izsesavajo sok.

Redna košnja

Eden izmed najuspešnejših ukrepov, da se jim izognemo v čim večji meri, je zagotovo ta, da v bližini vrtov redno kosimo. Zlasti plevne rastline, rade imajo predvsem deteljo, lucerno in druge metuljnice. Vrtičkarji svetujejo, da te trave namerno posejemo na določenih delih, kjer pogosto kosimo, listno maso pa nato odnašamo na kompost, kjer jo globoko zakopljemo in je ne puščamo na površini. Tako uničujemo zalegla jajčeca.

Posadite cvetlice

Iz jajčec se izležejo nimfe, ki so okrogle, rumenkaste, z rdečimi očmi. Te so najbolj občutljive in jih različni naravni plenilci, kot so plenilske osice ali tenčičarice, hitro najdejo in uničijo. Zato je tako koristno, da je na vrtu okoli plodovk veliko različnega cvetja. Na njem se namreč prehranjujejo odrasle žuželke, ki so naravni sovražniki ne samo teh stenic, ampak tudi številnih drugih škodljivcev. Zanje so najprivlačnejše cvetlice rdeče ali rumene barve, ki imajo veliko cvetnega prahu.

Naravne rešitve

Vrtnarji se jih pogosto poskušajo znebiti z raztopino, ki jo pripravijo iz sode bikarbone in z njo škropijo rastline. Naslednji korak pa so kemična sredstva. A treba se je zavedati, da so stenice zelo odporne, zato zaščita pogosto ni učinkovita. Ljudske vraže velevajo, da smrdljivke ne marajo vonja mete in česna. Zato lahko za začetek pripravite mešanico eteričnega olja mete in vode, ki jo popršite po okvirjih oken ali vhodnih vrat in vrat naše terase.