SVETOVNI TREND

Najboljša hrana za vašo krvno skupino

T.D.
20. 10. 2019, 18.02
Deli članek:

Zamisel o tem, da bi morali ljudje z različnimi krvnimi skupinami jesti različno hrano, je po svetu in tudi v Sloveniji do zdaj pridobila že kar nekaj privržencev.

Dremastime
Brokoli, cvetača in sladki krompir se priporočajo za ljudi s krvno skupino AB.

Če imate krvno skupino A, bodite še posebej pozorni na naslednje smernice. Izogibajte se pretiranemu uživanju mesnih izdelkov in beljakovine raje črpajte iz sojinih izdelkov in sveže morske hrane, ne pretiravajte z žiti, še zlasti s pšenico, pijte zeleni čaj za krepitev imunskega sistema, v veliki meri jejte oreščke in semena. Za vas je dobra tudi hrana, bogata z vitaminom A, kot so rumena buča, korenje, špinača in brokoli.

Krvna skupina B

SKUPINA A

Uživajte ananas, borovnice, brusnice, češnje, fige, grenivke, limone, marelice in robide.

SKUPINA B

Zelenjava vam ponuja bogat izvor antioksidantov in vlaken, za vas pa so posebej priporočljivi brokoli, brstični ohrovt, gobe šitake, korenje in cvetača.

SKUPINA 0

Od sadja so za osebe s krvno skupino 0 zelo priporočljivi ananas, banane, borovnice, mango in slive, raje pa se izogibajte kiviju, kokosu in robidam.

Ljudje s krvno skupino B lahko učinkovito presnavljate živalske beljakovine, vendar obstajajo določene omejitve – piščanec denimo ni najbolj priporočljiv, zato ga raje zamenjajte s puranom in pustimi deli jagnjetine ali ovčetine. Brancinu, jastogu in kozicam se raje izogibajte. V nasprotju z drugimi krvnimi skupinami lahko jeste mlečne izdelke, najbolj koristni za vas so predvsem kefir, kozji sir, mocarela ter kozje in polnomastno kravje mleko. Kar zadeva oreščke, so za vas priporočljivi predvsem orehi, izogibati pa bi se morali arašidom, pinjolam, pistacijam in sončničnim semenom. Prav tako za vas niso najbolj priporočljivi ajda, ječmen, kamut, koruza in rž, ki jih raje zamenjajte s prosom, rižem vseh vrst in esenskim kruhom.

Kaj pa AB?

Če imate to krvno skupino, bi se morali pokoriti enemu samemu preprostemu pravilu – izogibati se večini hrane, ki se ji morajo izogibati ljudje s krvnima skupinama A in B. Beljakovine črpajte predvsem iz živil, ki niso rdeče meso (boljša izbira so ribe in morska hrana), ne jejte premalo in ne izpuščajte obrokov, med obroki pa si privoščite sadje, jejte uravnotežen zajtrk, ki vsebuje hrano z veliko beljakovinami. Za vas so nadvse priporočljivi puranje meso, tunina, ščuka in polenovka. Mlečne izdelke lahko uživate v zmernih količinah, še zlasti priporočljivi so kefir, mocarela, rikota, sir feta, skuta in kozje mleko. Pri zelenjavi se kot posebej dobri omenjajo brokoli, cvetača, česen, sladki krompir, kumare, regrat in zeleni ohrovt.

Mesojeda 0

Če imate krvno skupino 0, so za vas beljakovine izjemnega pomena, zato izberite samo najboljšo kakovost mesa, ki vsebuje le malo maščobe. Priporočljive so tudi ribe, a se izogibajte zamrznjenim. Prav tako za vas niso najbolj priporočljivi mlečni izdelki, stročnice in živila z glutenom. Od maščob na vaše telo najbolje delujeta predvsem olivno in laneno olje, raje pa se izogibajte sončničnemu in kokosovemu olju.