Zanimivosti

Kmalu bomo zamenjali odeje in vzglavnike

Z.F.
20. 10. 2019, 12.04
Deli članek:

Hladnejši jesenski dnevi so poskrbeli, da smo iz omar že povlekli debelejše odeje, ki jih bomo zamenjali s poletnimi. A še preden naredimo menjavo, jih ustrezno očistimo. Veste, kako?

Dreamstime
Privoščite si kakovosten in sproščen spanec. Le tako boste lahko normalno delovali.

Ne pozabimo, da skoraj tretjino svojega življenja preživimo v postelji, zato nam ne sme biti vseeno, kje spimo in s čim se pokrivamo. Temveč je dobro, da za svoje zdravje in dobro počutje tudi ustrezno poskrbimo, saj le kakovosten spanec omogoča dobro počutje in normalno delovanje. Prešite odeje načeloma menjujemo glede na letne čase in potrebe vsakega posameznika. Njihova življenjska doba pa je odvisna od kakovosti materialov in vzdrževanja. Da bodo kar najdlje ostale kot nove, je dobro poznati nekaj napotkov.

Primerno vzdrževanje

Strokovnjaki svetujejo, da ko vstanemo, posteljo in prostor najprej dobro prezračimo, vsaj za eno uro. Tako boste preprečili nabiranje vlage in znoja v prostoru. Nato pa odeje in vzglavnike pretresemo, s čimer ohranjamo optimalno gostoto in prožnost polnila. Odsvetovano je sesanje in udarjanje, saj se tako lahko poškoduje polnilo. Prešitih odej ne prekrivajte s posteljnim pregrinjalom še nekaj ur po tem, ko ste vstali iz postelje. Tako boste omogočili vlagi, da povsem izhlapi, vaša odeja in vzglavnik pa bosta ponovno suha in sveža.

Je pranje dovoljeno?

Če ima prešita odeja oznako, da jo lahko perete v pralnem stroju, jo vsekakor operite, a pri tem upoštevajte navodila in pazite, da bo pred ponovno uporabo ali hrambo povsem suha. Če se je polnilo med pranjem neenakomerno razporedilo po prešiti odeji, jo lahko posušite tudi v sušilnem stroju skupaj s teniškimi žogicami. Tako se bo polnilo ponovno pravilno razporedilo. Občasno lahko iz sušilnega stroja vzamete odeje in vzglavnike ter jih dobro pretresete, zato da bo razporejanje polnila še hitrejše. S pranjem prešitih odej in vzglavnikov boste podaljšali njihovo življenjsko dobo in ohranjali prvotno obliko. A prepogosto pranje ni priporočljivo, svetujemo vam, da zgolj dvakrat letno operete odeje in vzglavnike, pri temperaturi 60 stopinj Celzija.