Za uspešno rast

Skrivnosti lepih orhidej se skrivajo v preprostosti

Z.F.
2. 10. 2019, 21.30
Deli članek:

Orhideje so v zadnjih dvajsetih letih tako rekoč preplavile Evropo. Skoraj ni doma, kjer ne bi gojili vsaj ene. Če so nekoč veljale za prestiž, so danes na voljo tudi po zelo ugodnih cenah. A je treba pri vzgoji in oskrbi teh rastlin še vedno upoštevati nekaj osnovnih pravil.

Dreamstime
Orhideje presajamo vsaka tri leta.

Če ste tudi vi eden izmed ponosnih lastnikov rastline ljubezni in plodnosti, je prav, da poznate nekaj njenih navad. Tako vas bo zmeraj znova razveseljevala s cvetovi in tudi temno zelenimi orjaškimi listi. Orhideja se pogosto podarja ob praznikih, kot so rojstni dnevi, dan žena in valentinovo, mnogi pa jih kupujejo kar tako, za okras.

Kakšna naj bo nega?

PRENESITE JIH NA PROSTO

Orhideje lahko v sončnih dneh, ko ni strahu pred zmrzaljo, prenesete tudi na prosto. Postavite jih v senco drevesa ali grma, da ne bodo na premočnem soncu.

NAJ JIH ZALIVA DEŽ

Ob močnem deževju orhideje postavite na prosto. Pustite, da jih zaliva dež, saj jim še posebej godi mehka voda. A na njih nikar ne pozabite, saj jim lahko močno sonce ožge liste.

NAJ NE STOJIJO V VODI

Pazite, da se v okrasnem lončku voda ne dotika korenin, saj bodo tako zgnile. Zato so priporočljivi visoki lončki, da voda izhlapeva ob rastlini in ji nudi zračno vlago. 

Če uspešno vzgajate vrsto Phalaenopsis, ki je med drugim tudi najbolj razširjena vrsta na svetu, ni nujno, da boste uspešno vzgajali tudi druge vrste. Vsaka izmed vrst ima namreč drugačne lastnosti in zahteve, ki se po vzgoji bolj ali manj razlikujejo. Lahko povemo, da družina orhidej obsega okoli 30.000 vrst, ki uspevajo v različnih podnebnih pasovih, zaradi katerih so potrebe tako različne. Velik odstotek rastlin raste na drugih rastlinah v simbiozi. Ogljikov dioksid porabljajo iz zraka, medtem ko druge hranilne snovi pridobivajo z deževnico in iz strohnelih delov rastlin.

Zalivanje in gnojenje

Orhideje znajo biti včasih tudi zelo muhaste in lahko se zgodi, da boste na ponovno cvetenje morali čakati tudi več let. A nikar ne obupajte; da bodo čim hitreje zacvetele, lahko veliko postorite že s pravilnim zalivanjem in pravilno nego. Nikar jih ne zalivajte prepogosto. Dovolj bo, če lonček z rastlino enkrat ali dvakrat na 14 dni namočite v posodi z vodo za pol ure. Če je mogoče, ga namočite v deževnici. Preden orhidejo znova namočite, pustite, da se zemlja povsem posuši, saj je za rastlino bolje, da ima manj vode kot preveč. Za gnojenje uporabljajte le specializirana gnojila, ki jih lahko kupite v vrtnih centrih. Priporoča se, da orhideje gnojite večkrat po malo, a le v obdobju rasti in cvetenja. Rastline nikar ne gnojite v obdobju mirovanja in prav tako ne kakšen mesec po tem, ko ste jo kupili.