JESENSKA IDILA

Kislo zelje in kisla repa: do okusne ozimnice po receptih babic

Z.F.
1. 10. 2019, 21.35
Deli članek:

Potem ko ste za zalogo vloženega sadja in zelenjave že poskrbeli, je čas tudi za opravila, ki dajejo jeseni svojstven pečat. Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a še zmeraj sta najboljša domača.

Dreamstime
Pri pripravi kislega zelja pazite na čisto orodje in higieno rok. Tako boste preprečili vnos neželenih mikroorganizmov, ki bi lahko pokvarili potek kisanja in okus.

Kisanje zelja in repe je opravilo, ki so ga precej bolj zagnano in v večji meri pripravljali naši stari starši. A nikar ne dopustimo, da bi ta tradicija zamrla, in si jo dovolimo prenesti tudi na mlajše rodove. Debele zeljne glave in plodove repe, ki ste jo spomladi posadili ali posejali, zdaj primerno skladiščite in jih pripravite na sebi najljubši način. V nadaljevanju pa nekaj nasvetov o kisanju.

Kaj potrebujemo?

Za kisanje zelja najprej potrebujete ustrezno posodo. To so bili nekoč leseni škafi, ki so jim mojstri naredili primerno velike pokrove, saj je zelje v času kisanja dobro zapreti in obtežiti. Danes lahko kupite PVC-posode, ki so namenjene kisanju zelja oziroma repe. Ne pozabite pa na nekaj, s čimer boste sesekljano zelje obtežili. Potrebujete še ribežen in pripomoček za tlačenje (primeren je valjar za testo brez ročajev).

Sestavine

Poleg zelja oziroma repe boste potrebovali še sol, kumino, cel poper in lovorov list. Številni repo pripravljajo samo na osnovi soli, medtem ko je zelje brez ostalih sestavin precej praznega in pustega okusa. Nekateri med ribano zelje dodajajo tudi nariban korenček.

Postopek

Zeljne glave in repo očistimo. Odstranimo poškodovane liste pri zelju, repo operemo in (po želji) olupimo. Zeljne glave prerežemo na pol in odstranimo stržen. Nato glave stehtamo in izračunamo, koliko soli bomo potrebovali. Priporočata se dva odstotka soli na celotno težo. Nato zelje in repo naribamo na približno tri milimetre debele trakove, ki ji sproti, plast za plastjo, zlagamo v čeber, ki smo ga izbrali za kisanje. Vsako plast posebej močno potlačimo in enakomerno posolimo. Zelju dodamo še nekaj zrn popra in cele kumine ter lovorov list. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo celotne količine zelja. Sčasoma se bo začela izločati tekočina, ki mora na koncu prekriti naribano zelje oziroma repo. Na koncu potlačeno zelje oziroma repo še dobro obtežimo. Postavimo v temno in hladno klet ter prekrijemo z rjuho. Po dobrem tednu odstranimo pene, ki se naberejo na površini. Previdno, da se penasta voda ne pomeša s tekočino, ki se nabira pod njo. Primeren čas kisanja zelja oziroma repe je okoli tri do štiri tedne. A tudi po tem, ko je zelje že skisano, ne pozabimo sproti odstranjevati tekočine, ki se nabira na površini, saj lahko sicer pride do gnitja oziroma plesnenja.