OBVEZNA PRAKSA

Javljalniki oksida – varni ali nevarni?

Z.F.
23. 9. 2019, 21.04
Deli članek:

Spomnimo, pred dvema letoma, natančneje s 1. januarjem 2017, smo morali vse bivalne prostore, v katerih delujejo male kurilne naprave, odvisne od zraka, opremiti z javljalniki ogljikovega oksida. Danes se sprašujemo, kako zanesljive so.

Profimedia
Detektor namestite v prostor, kjer se nahaja kurilna naprava.

Ogljikov oksid oziroma ogljikov monoksid je strupen, gorljiv plin, brez barve, vonja in okusa, kar pomeni, da ga v prostoru ne moremo videti, vonjati ali okusiti. A ob previsoki koncentraciji tega plina v prostoru tvegamo glavobol, slabo počutje in v najslabšem primeru celo smrt.

Da bi preprečili nesreče, ki so se pogosto dogajale zaradi nevarnega plina, je zakonodaja predpisala uporabo javljalnikov CO, pripomoček, ki z zvočnim signalom pravočasno opozori na povišane koncentracije tega tihega ubijalca v prostoru. Britanski strokovnjaki so po dobrih dveh letih izvedli test in ugotovili, da je na trgu veliko nezanesljivih naprav, ki svojo nalogo slabo opravljajo ali pa je sploh ne.

Cene so razmeroma visoke

Svetujemo vam, da javljalnik ogljikovega oksida kupite pri pooblaščenem prodajalcu. Ima naj navodila, oznako in druge ustrezne elemente. 

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so preverili cene in ugotovili, da bi za javljalnik z baterijskim napajanjem in preprosto montažo, s sedemletno življenjsko dobo in sedemletno garancijo, odšteli približno 30 evrov, za model z desetletno življenjsko dobo in garancijo okrog 20 evrov več, za bolj izpopolnjene pametne modele, ki omogočajo povezavo s pametnim telefonom, pa tudi več kot 100 evrov. Na voljo so še kombinirane naprave, ki v enem ohišju združujejo javljalnik CO in dima, zanje bo treba odšteti okrog 45 evrov. Za ta znesek dobite napravo z elektrokemičnim tipalom za CO in fotoelektričnim tipalom za dim, z desetletno življenjsko dobo in garancijo.

Preverite naslednje ...

Ponudba javljalnikov na našem trgu je razmeroma velika, zato je na mestu vprašanje, katerega oziroma kakšnega kupiti. Na Tržnem inšpektoratu RS priporočajo, da izberete javljalnik CO, ki je opremljen s podatki o proizvajalcu ali dobavitelju ali blagovni znamki ter ima oznako CE. Vidni morajo biti naziv in model proizvoda ter oznaka tipa plina, ki ga javljalnikzaznava, priložena morajo biti tudi navodila za namestitev in uporabo ter menjavo baterij v slovenskem jeziku, v katerih je navedeno tudi, kakšna so vizualna in zvočna opozorila ter kako postopati v primeru alarma. Označen mora biti tudi standard EN 50291-1, ki velja za električne naprave za odkrivanje CO.