»Natanko tako« (naslovna fotografija)
Gesta, ki jo Trump redno uporablja, ko gre za delikatne in pomembne zadeve, ki  jih je ali pa jih šele bo uspešno izpeljal. Pomen te geste je odvisen od konteksta, saj na zahodu pomeni običajno uspeh in odobravanje, ponekod pa tudi denar (Japonska) ali žaljivko, podobno kot iztegnjen sredinec (Brazilija), ali pa, da drugi ne dobi nič.

»Poslušam«

trump2
Reuters
Donald Trump - poslušam.

To gesto pogovorno imenujemo kar spuščeni stolp in je pogosta gesta predvsem pri moških. Gre za zbrano poslušanje in sodelovanje v pogovoru. Takšna oseba ima jasno izoblikovano mnenje, vseeno pa je pripravljena prisluhniti in s pomočjo argumentov zagovarjati svoje mnenje. 

»Iskreno mislim«

trump3
Reuters
Donald Trump - iskreno mislim.

Široko razprte roke in odprte dlani proti občinstvu med nagovorom izražajo Trumpovo željo, da bi ga občinstvo razumelo predvsem kot nekoga, ki iskreno misli in pove to, kar je bil vprašan. Torej kot nekoga, ki nima kaj skrivati v zvezi z zadevo, o kateri teče beseda.

»Točno ti!«

trump4
reuters
Donald Trump

Kazanje s prstom na ljudi je sicer ena od tako imenovanih »prepovedanih« gest, vendar je v tem konkretnem primeru dopustna. Sklepamo lahko, da je Trump pokazal na enega izmed mnogih navzočih novinarjev s kazalcem zato, da je bilo jasno, za koga gre.

Edvard Kadič
www.edvardkadic.com
Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo.