Zgovorne kretnje prvega Američana

FOTO: Trump pod drobnogledom Edvarda Kadića

Si.R.
23. 9. 2019, 06.50
Deli članek:

Govorica telesa pove veliko o osebi in trenutnem položaju, v katerem se je znašla, le prebrati jo moramo znati. V rubriki Razgaljeni govorico telesa politikov, gospodarstvenikov in drugih pomembnih posameznikov razlaga eden najbolj znanih strokovnjakov na področju komunikacije pri nas, Edvard Kadič. Tokrat je pod drobnogled vzel ameriškega predsednika Donalda Trumpa in štiri njegove značilne geste.

Reuters
Donald Trump - natanko tako.

»Natanko tako« (naslovna fotografija)
Gesta, ki jo Trump redno uporablja, ko gre za delikatne in pomembne zadeve, ki  jih je ali pa jih šele bo uspešno izpeljal. Pomen te geste je odvisen od konteksta, saj na zahodu pomeni običajno uspeh in odobravanje, ponekod pa tudi denar (Japonska) ali žaljivko, podobno kot iztegnjen sredinec (Brazilija), ali pa, da drugi ne dobi nič.

»Poslušam«

Reuters
Donald Trump - poslušam.

To gesto pogovorno imenujemo kar spuščeni stolp in je pogosta gesta predvsem pri moških. Gre za zbrano poslušanje in sodelovanje v pogovoru. Takšna oseba ima jasno izoblikovano mnenje, vseeno pa je pripravljena prisluhniti in s pomočjo argumentov zagovarjati svoje mnenje. 

»Iskreno mislim«

Reuters
Donald Trump - iskreno mislim.

Široko razprte roke in odprte dlani proti občinstvu med nagovorom izražajo Trumpovo željo, da bi ga občinstvo razumelo predvsem kot nekoga, ki iskreno misli in pove to, kar je bil vprašan. Torej kot nekoga, ki nima kaj skrivati v zvezi z zadevo, o kateri teče beseda.

»Točno ti!«

reuters
Donald Trump

Kazanje s prstom na ljudi je sicer ena od tako imenovanih »prepovedanih« gest, vendar je v tem konkretnem primeru dopustna. Sklepamo lahko, da je Trump pokazal na enega izmed mnogih navzočih novinarjev s kazalcem zato, da je bilo jasno, za koga gre.

www.edvardkadic.com
Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo.