VRTOGLAVE ŠTEVILKE S

Slovenci letno proizvedemo šest milijonov ton odpadkov

Z.F.
15. 9. 2019, 19.02
Deli članek:

Slovenija letno pridela skoraj šest milijonov ton odpadkov, povprečen Slovenec tako zgolj v enem dnevu doma ustvari za 1,2 kilograma odpadkov. Astronomsko visoke številke pa lahko z le nekaj triki precej zmanjšamo.

Dreamstime
Povprečen Slovenec dnevno proizvede 1,2 kilograma smeti.

Verjeli ali ne, možnosti, kako lahko precej zmanjšamo nastajanje gospodinjskih odpadkov, obstaja kar nekaj. Veliko bomo storili že, če bomo upoštevali pet osnovnih pravil. Prvo pravilo: zavrnemo vse tisto, česar ne potrebujemo, drugo pravilo: zreduciramo vse, česar ne potrebujemo več (obleke, posoda, hrana), tretje pravilo: obrnemo se k večkratni oziroma ponovni uporabi in opustimo enkratno uporabo, četrto pravilo: skrbimo za recikliranje in pravilno razvrščanje odpadkov, predvsem tistih, ki jih ne moremo uporabiti znova, in peto pravilo: kompostiramo organske odpadke in tako skrbimo za nenehen krogotok narave. Kljub vsem trem načelom je določena količina odpadkov neizogibna, toda z rednim prizadevanjem k zmanjšanju jih lahko močno zreduciramo.

Izogibajmo se stvarem za enkratno uporabo

Z zglednim ravnanjem bomo prepričali tudi druge k skrbnemu ravnanju. Če se odpravljate po pripravljeno hrano, vzemite lonec in se odpovejte plastični embalaži ali embalaži iz stiropora.

Največ odpadkov ustvarimo s predmeti, ki služijo za enkratno uporabo, a za njihovo pridelavo in pozneje predelavo oziroma reciklažo potrebujemo preveč koristnih, pogosto pa tudi nevarnih surovin. Zato se izogibajte plastičnih vrečk in jih zamenjajte s platnenimi. Odpovejte se plastičnemu priboru, krožnikom in kozarcem ter posegajte po izdelkih iz naravnih materialov ali materialov, ki so namenjeni večkratni uporabi.

Uporabljajmo pralne krpe, kozarce in stara oblačila

Živimo v času sterilno čistih stanovanj, v katerih pa sterilnost pogosto zagotavljamo s pripomočki za enkratno uporabo. Takšni so denimo dezinfekcijski robčki, papirnate kuhinjske brisače in drugi predmeti, s katerimi zagotavljamo čist dom. Toda namesto da posežemo po kuhinjskih brisačah, ki jih po uporabi zavržemo, lahko naredimo trajne pralne krpe, ki jih po uporabi operemo in posušimo ter pripravimo na ponovno uporabo. Naredimo jih iz strganih oblačil, posteljnine, starih brisač … Preudarno ravnajte tudi s kozarci, v katerih so shranjeni omake in vložena zelenjava ali sadje. Preden jih zavržete, premislite, ali jih morda lahko uporabite še za kaj druga.