PREGREŠNO

Najdražji nakupovalni listek na svetu

P.R.
15. 9. 2019, 10.59
Deli članek:

Strošek za hrano po navadi predstavlja dobršen del družinskega proračuna. Zato lovimo kupončke, popuste, akcije, skrbno načrtujemo nakupe, predvsem takrat, ko si želimo privoščiti nekaj več.

Dreamstime
Ostrige

Denarnice tistih, ki niso debele zgolj zaradi kupončkov za najbližji supermarket, se široko razprejo za vse vrste prestiža. Tudi za luksuzna živila, ki na pogled morda niso videti pregrešno dobro, kaj šele pregrešno drago. A se zaradi redkosti, načina pridelave, ekskluzivnosti in še in še v letošnjem letu uvrščajo na najdražji nakupovalni seznam na svetu.

OSTRIGE, 100 evrov za kos

Ostrige so nekdaj veljale za hrano revežev. Onesnaževanja in pretirani ribolov so ostrige spravili na rob katastrofe in jim hkrati močno dvignila ceno. Najdražje, kos stane najmanj 100 evrov, so v avstralskem Coffin Bayu.

IBERSKI PRŠUT, 360 evrov za kilogram

Standardi, ki jih mora dosegati ta španska delikatesa, so izjemno visoki in strogi. Izdelana je lahko zgolj iz mesa čistokrvnih črnih iberskih prašičev, ki se sprehajajo po hrastovih gozdovih in se mastijo z želodi. Pršut zori kar 36 mesecev. Najdražji do zdaj je bil leta 2016 prodan za nekaj več kot 3500 evrov in se je s tem zavihtel tudi na Guinnessovo lestvico rekordov.

Dreamstime
Iberski pršut

MATSUTAKE, 550 evrov za kilogram

Te posebne in prestižne gobice sicer izvirajo iz Japonske, a rastejo tudi v nekaterih drugih koncih azijske celine. Skozi stoletja so jih zdesetkale številne bolezni, ki so jih povzročili insekti in invazivne vrste dreves. Slednje so namreč spremenile razmere rasti v njihovih domačih gozdovih. Takšno ceno tako dosegajo zato, ker so resnično zelo redke. In ker jih ni mogoče kultivirano gojiti, obstaja velika verjetnost, da bodo popolnoma izumrle.

Dreamstime
Matsutake

MODROPLAVUTI TUN, 1000 evrov za kilogram

Okojevarstveniki svarijo, da se bo modroplavuti tun kmalu znašel na seznamu ogroženih živalskih vrst, ki jim grozi izumrtje. Petičneži se s s tem očitno ne obremenjujejo preveč. Riba je namreč še vedno dostopna vsem, ki si jo lahko privoščijo. Najdražji modroplavuti tun do zdaj je bil prodan za okoli tri milijone evrov. Kijoši Kimura, lastnik suši restavracije v Tokyju, pa je za 287 kilogramov letos odštel nekaj več kot dva milijona evrov. Sicer pa tudi jedi, ki vključujejo tovrstno tuno, spadajo med najdražje na svetu.

Dreamstime
Modroplavuti tun

SIR IZ LOSOVEGA MLEKA, 1000 evrov za kilogram

Pravijo, da gre za sir, ki se mu ni mogoče upreti in ki da kraljevski pridih vsaki jedi. Glede na ceno je ta kraljevska razsežnost kar razumljiva. Losovo mleko tudi sicer spada med najdražja živila na svetu. Liter namreč stane okoli 500 evrov. S tovrstnim sirom se sicer ponaša zgolj ena farma losov, ki je na Švedskem.

RDEČA JUHA IZ PTIČJEGA GNEZDA, 2700 evrov

Juha iz ptičje sline pravzaprav. Prestižne kitajske restavracije jo ponujajo v teh barvah – rdeči, beli in rumeni. Najdražja je rdeča, tisti, ki so jo pokusili, pravijo, da ije zelo posebnega in odličnega okusa. Za tako ceno že mora biti, ali pač?

Dreamstime
Rdeča juha iz pičjega gnezda

KAVIAR, 8000 evrov za kilogram

Najslavnejši kaviar je belugin. Gre za vrsto jesetra, ki živi v Črnem morju in Kaspijskem jezeru. Beluga šele po dvajsetih letih doseže odraslost in spolno zrelost. Še redkejši je kaviar albino jesetra, ki ga prostoživečega skoraj ni več moč najti. Po podatkih Guinnessove knjige rekordov je bil najdražji kaviar albino jesetra do zdaj prodan za okoli 33 tisoč evrov po kilogramu. Šlo naj bi za okoli 100 let staro delikateso.