VAM JE POZNANO?

Naj vam mastni lasje ne pokvarijo dneva

T.D.
15. 9. 2019, 11.57
Deli članek:

Zjutraj si umijete lase in jih uredite do popolnosti, da bi bili čez dan videti čim bolje, vendar vam hiter pogled v ogledalo že po nekaj urah razkrije drugačno zgodbo.

Dreamstime
Po šamponiranju si lase temeljito sperite. Vsak ostanek šampona bo privabil še več maščobe in umazanije.

So vaši lasje oljnati in se zdi, kot da si jih sploh ne bi umili? Očitno je, da imate masten tip las. Zaradi sebuma na lasišču lasje ostajajo nepoškodovani in lasišče zaščiteno, vendar je zaradi različnih vzrokov te maščobe preveč. Takole jo ukrotite. Prvo pravilo je, da si lase umivate s primernim šamponom za mastno lasišče. Po navadi so takšni šamponi zelo blagi, s pH nad 6,7, zato jih lahko uporabljate vsak dan.

Balzam

Balzam za lase uporabljajte izjemno varčno – samo na konicah las, če so te poškodovane ali bolj suhe. Nikakor pa ne ob lasišču. Prav tako las ne razčesavajte prepogosto, saj s krtačo maščobo, ki je na lasišču, razporedite po vsej dolžini las.

Aloe vera

Eno najučinkovitejših domačih sredstev za mastne lase je gel aloe vere. Vzemite skodelico blagega šampona in mu dodajte žlico limoninega soka ter čajno žličko gela aloe vere. Zmešajte in shranite v hladilniku. Tak šampon bo zadostoval za približno en teden.

Rumenjak

Za zdrav videz las brez odvečnega sijaja poskrbi tudi jajčni rumenjak. Dva rumenjaka zmešajte z nekaj kapljicami limoninega soka in mešanico nanesite na mokre lase. Počakajte od pet do sedem minut, nato lase temeljito sperite. Postopek ponovite dvakrat ali trikrat na teden.

Pivo

Vsakršen alkohol učinkuje na lase izsuševalno, kar pomeni, da z njih odstranjuje mastni sloj. Več ko je alkohola v pijači, boljše je. Zmešajte denimo pol skodelice piva in dve skodelici vode in si s tem pripravkom sperite lase po umivanju.

Puder

Če se vam mudi in nimate časa za umivanje las, jih potresite z malo otroškega pudra. Pustite ga učinkovati pet minut. Medtem bo vsrkal odvečno olje in odišavil lase.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je sovražnica vsega mastnega. Zmešajte tri jedilne žlice sode z litrom vode. Nanesite na lase in pustite učinkovati 20 minut. Lase si nato umijte kot po navadi.