Uporabni triki

Je pozabljena kreda vsestranska rešiteljica?

Z.F.
15. 9. 2019, 12.38
Posodobljeno: 15. 9. 2019, 12.40
Deli članek:

Šolarji in dijaki so že pošteno zagrizli v novo šolsko leto, a v učilnicah danes le še redko najdemo nekoč izjemno cenjeno pisalo – belo kredo. Veste, da je kreda tudi odličen zaveznik v gospodinjstvu, saj odstranjuje plesen, vlago, rumene lise z oblačil in celo mastne madeže?

Dreamstime
Nekoč je bila kreda obvezna oprema učitelja, danes pa je le še spomin.

Nekoč obvezna oprema vsakega učitelja ali profesorja počasi, a neizbežno izginja iz učilnic in predavalnic, kjer se je njen prah nekoč na debelo nabiral na penastih gobah pa tudi umivalnikih. Zelene table in bele krede so zamenjale bele table in alkoholni flomastri ali pa kar interaktivne table. A kreda ni uporabna le za pisanje na tablo, označevanje v šiviljski industriji ali slikanje na asfalt, njena uporaba je precej širša. Preverite.

Odstranite mastne madeže

Slanina, hamburger, pica – kako radi imamo te jedi, a pogosto nam povzročijo precej sivih las, ko se okusna maščoba ali omaka znajde na naših oblačilih. Namesto da madeže drgnete z roko in oblačila v upanju, da se ne bodo skrčila, perete na visokih temperaturah, madeže raje podrgnite s kosom krede, počakajte nekaj minut in nato preprosto obrišite, oblačilo pa operite kot običajno.

Dreamstime
Na masten madež nanesite nekaj krede, pustite delovati in operite kot običajno.

Povrnite sijaj srebru

Srebrn jedilni pribor sčasoma izgubi svoj sijaj, kar je posledica vlage. V predal, kjer hranite pribor, postavite kredo. Ta bo absorbirala vlago in ohranjala sijaj vašega pribora. Enako storite pri nakitu, če se želite izogniti temu, da bi počrnel. Sčasoma kredo zamenjajte.

Zoper plesen in neprijeten vonj

Zelo hitro se lahko zgodi, da se v garderobi pojavi plesen, pa tudi izjemno neprijeten, zatohel vonj. Preizkusite preprosto rešitev s kredo. Kreda lahko absorbira tako vlago in pesen kot neprijetne vonjave. Postavite kredo v omare, predalnike s perilom ali vrednimi papirji ter na mesta, kjer se pojavlja plesen.

Dreamstime
Odlična rešitev zoper plesen in neprijeten vonj se skriva v kredi.

Preprečite vstop mravljam

Mravlje znajo biti v naših domovih precej neprijeten obiskovalec, sploh ko najdejo kuhinjo ali shrambo. Te nepovabljene obiske lahko hitro odpravite s kredo, saj je mravlje ne marajo. S kredo prevlecite mesta, kjer mravlje vstopajo v vaš dom, in jim tako preprečite vstop.