Preproste rešitve

Nad kavne madeže s pivom in milom

Z.F.
7. 9. 2019, 15.43
Deli članek:

O, NE! Poletni dopusti so se za večino končali, otroci pa so si danes na rame spet nadeli šolske torbe. Ponovno smo bistveno bolj začeli posegati po napitku, ki nas prebudi in poživi, torej po kavi. Se je morda znašla tudi na vaši srajci?

Dreamstime
Kavni madež hitro odstranite s hladno vodo in nekaj detergenta ali mila

Številni »kofetarji« se bodo strinjali, da je zjutraj najlepši vonj, ki predrami, vonj sveže kuhane kave. A zaradi jutranje hitrice, ki je pogosto posledica prestavljanja ure in lovljenja še nekaj minut spanca, se dišeča jutranja razvada še prehitro znajde na srajci. Da bi bila situacija še bolj neprijetna, vas prav danes čaka pomemben sestanek ali nastop pred sodelavci. Kako boste odstranili kavni madež?

Ledena voda in milo

Čeprav kava na oblačilih pusti trdovraten madež, lahko tega hitro odstranimo, če se ga lotimo takoj. Pri čiščenju ne potrebujemo silne kemije, le nekaj spretnosti in iznajdljivosti. Svež madež kave hitro sperite z ledeno mrzlo vodo. Lahko si pomagate tudi s kockami ledu. Pomembno je, da vodo pustite teči čez madež z obeh strani. Na madež nato nanesite le nekaj mila ali, še bolje, detergenta za pranje perila, podrgnite in odpravite madež.

Kis

Če se je kava že nekoliko zažrla v vaše oblačilo, ker madeža niste pravočasno odstranili, uporabite kis. Ta čudežna sestavina, ki je nepogrešljiva tako pri pripravi hrane kot pri čiščenju in dezinfekciji, bo preprosto opravila tudi s trdovratnim madežem kave. Nekaj kisa polijte po madežu in pustite delovati čez noč. Nato oblačilo operite po navodilih na etiketi.

Pivo

Čeprav se sliši skoraj neverjetno, je ta trik izjemno uporaben. Pivo zmešajte z detergentom za pomivanje posode, mešanico zlijte na krpo ter dobro podrgnite po madežu, dokler ta ne izgine. Vonj morda sprava ne bo prijeten, a presenečeni boste, kako hitro bo madež izginil.

Zobna krema

Sicer še ena nadloga, ki se rada pojavi na oblačilih, je odlična tudi za odstranjevanje kavnih madežev. Govorimo o zobni kremi. Potrebujete povsem belo zobno kremo, sicer lahko naredite več škode kot koristi. Madež nekoliko zmočite, nato pa nanj nanesite zobno kremo in dobro podrgnite.