Zanimivosti

Česa ne segrevamo v mikrovalovni pečici

Zoran Franc
6. 9. 2019, 21.29
Deli članek:

Čeprav je mikrovalovna pečica skoraj nujen dodatek vsake sodobne kuhinje, pa vendar vseh stvari ni dobro pogrevati v njej. Veste, katera hrana nikakor ne spada vanjo?

Dreamstime
S slabo toplotno obdelavo piščančjega mesa tvegamo okužbo s salmonelo.

Priznajmo, da je mikrovalovna pečica velikokrat naša rešiteljica, ko nam primanjkuje časa za pripravo jedi; v njej lahko jed pripravimo hitreje ali jo le pogrejemo, in tako je obrok nared v manj kot minuti. Kako zdravi so ti obroki, presodite sami, dejstvo pa je, da nekatera živila niso primerna za dodatno pogrevanje.

Trdo kuhana jajca

Nenadno povišanje temperature v mikrovalovni pečici povzroči kopičenje pare v jajcu, ki se iz lupine ne more enako hitro izločiti, zaradi česar lahko trdo kuhano jajce razžene. Da se to ne bi zgodilo, jajce najprej olupite in narežite na poljubne koščke, šele nato pa te segrejte.

Materino mleko

Številne matere hranijo presežek mleka za kasnejšo uporabo, kar je seveda pohvalno in dobro. A mleka nikar ne pogrevajte v mikrovalovni pečici. Toplota v mikrovalovni pečici se ne razporedi enakomerno, kar lahko povzroči neenakomerno segrevanje in prevroče mleko ter kasnejše opekline. Raje uporabite staro tehniko pogrevanja mleka, ko stekleničko segrejete pod vročo tekočo vodo ali pa jo položite v vročo kopel, kjer se bo mleko hitro segrelo do primerne temperature.

Mesni izdelki

V številnih predelanih mesnih izdelkih najdemo številne kemikalije in konzervanse, ki mesu podaljšujejo obstojnost in rok trajanja, a slednji s pogrevanjem postajajo vedno bolj nevarni in nezdravi za organizem. Študija, ki so jo predstavili strokovnjaki v reviji Food Control, razkriva, da ponovno segrevanje predelanih mesnin v mikrovalovni pečici povzroča oksidacijo holesterola.

Riž

Kot navaja britanska agencija za hrano, lahko segrevanje in kuhanje riža v mikrovalovni pečici povzroči nemalo zdravstvenih zapletov in celo zastrupitev. Nekuhan riž vsebuje spore nevarnih bakterij, ki jih uničimo le z dolgotrajnim kuhanjem, medtem ko kuhanje v mikrovalovni pečici lahko preživijo. Tako lahko napol kuhan riž v mikrovalovni pečici povzroči razrast škodljivih bakterij, ki so krive za nastanek prebavnih motenj.

Piščančje meso

Najpomembnejše, kar morate vedeti o segrevanju v mikrovalovni pečici, je, da toplota zmeraj ne ubije bakterij, saj valovi hrano segrevajo predvsem odzunaj. Tako z živili, ki lahko vsebujejo nevarne bakterije, tvegamo še resno okužbo. Znano je, da je salmonela pogosto v perutninskem mesu in jajcih, zato je izjemnega pomena, da piščančje meso dobro prepečemo ali prekuhamo, saj bomo le tako ubili nevarne bakterije.