Zanimivosti

Fotografija pove več kot tisoč besed: objem dveh moških in prešeren nasmeh

Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo
17. 8. 2019, 21.15
Deli članek:

Govorica telesa pove veliko o osebi in trenutnem položaju, v katerem se je znašla, le prebrati jo moramo znati.

sta
Borut Pahor

V rubriki Razgaljeni govorico telesa politikov, gospodarstvenikov in drugih pomembnih posameznikov razlaga eden najbolj znanih strokovnjakov na področju komunikacije pri nas, Edvard Kadič. Tokrat je pod drobnogled vzel predsednika RS Boruta Pahorja na sklepni prireditvi jubilejnega 50. festivala narodnozabavne glasbe Ptuj.

Foto 1

Prijeten nasmešek, rahla rdečica na obrazu in drža telesa, ki kaže na željo po gibanju, pravijo, da se je nekdo na odru verjetno malo pošalil na račun situacije ali predsednika ter ga bo verjetno vsak trenutek poklical na oder.

Foto 2

sta
Borut Pahor

Pahor slovi kot dober komunikator, ki se zna v javnosti pošaliti tudi na svoj račun in na svoj račun prav tako sprejeti kakšno dobronamerno šalo. Takšen trenutek, ko se je sogovornik pošalil na predsednikov (ali skupen) račun, lahko opazujemo na tej fotografiji.

Foto 3

sta
Borut Pahor

Objem dveh moških in prešeren nasmeh na obrazu v takšnem kontekstu pomenita predvsem izkazovanje medsebojnega spoštovanja. Gre za nebesedno potrjevanje, da glede na predhodne dogodke zagotovo ni prišlo do nobenih medsebojnih zamer.

Foto 4

sta
Borut Pahor

Križanje dlani spredaj in spodaj imenujemo tudi »adamov list«, saj na takšen način prekrijemo naše intimne dele telesa in s tem izrazimo spoštovanje. To je nekoliko bolj očitno pri dami ob predsedniku, pri njem pa glede na položaj dlani lahko še dodamo, da gre za sproščeno pričakovanje razpleta dogodkov.

www.edvardkadic.com
Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo.

Več na www.edvardkadic.com.