NABERIMO JO

»Narabutana« koruza ob toplih poletnih večerih

Z.F.
16. 8. 2019, 21.30
Deli članek:

Te dni je na poljih že začela svoja zelena stebla in liste spreminjati v zlate odtenke. Ali veste, da je koruza kljub predelavi do neprepoznavnosti v svoji prvinski obliki še kako okusna in zdrava?

Dreamstime
Čeprav koruza velja za izjemno škrobno živilo, ne vsebuje glutena. Med drugim pa jo odlikuje zelo velik delež koristnih vlaknin.

Če opustimo misel, da koruzo prvotno pridelujemo zgolj zato, da z njo nahranimo živino, in sicer le redko iz njenih stebel in listov naredimo steljo, gre za kulturno rastlino, ki vsebuje številne vitamine, beljakovine, ogromno kalija in karotenoide.

Vir vitaminov in vlaknin

Kadar govorimo o koruzi, govorimo o izjemno zdravem in polnovrednem živilu. V zadnjih poletnih mesecih, ko so njeni storži še mehki in mlečni, je slastna in zabavna poslastica predvsem za otroke, ki jo najprej »narabutajo«, nato očistijo, nataknejo na lesene palice in pečejo na odprtem ognju. Ne pozabimo, da je odlična tudi kuhana. V Skodelica sladke rumene koruze vsebuje 143 kalorij, pet gramov beljakovin in kar devet odstotkov priporočene dnevne vrednosti kalija, kolikor ga je sicer tudi v manjši banani. Koruza poleg vitamina B vsebuje tudi štiri grame vlaknin, kar je 16 odstotkov priporočene dnevne vrednosti. Naj omenimo, da gre za v tem primeru za koristne probiotike, ki spodbujajo razvoj koristnih bakterij. Najdemo pa tudi veliko koristnih karotenoidov, med katerimi prevladujeta lutein in zeaksantin, ki koristita vidu in preprečujeta razvoj sive mrene. Ne pozabimo, da koruza ne vsebuje glutena, zato je primerna za ljudi, ki trpijo za glutensko intoleranco.

Dreamstime
Privoščite si nasitno poletno juho iz koruze in krompirja.

Sladka koruzna juha

Sestavine: 2 žlici olja, 1 čebula, 3 krompirji, 4 surove koruze, 200 ml mleka, 100 ml kisle smetane, sol, poper, timijan, majaron, lovorov list.

Priprava: Koruzo olupimo, odstranimo laske in jo pokuhamo v slanem kropu. Olupimo tudi krompir, ga narežemo na kocke in skuhamo v slani vodi, v katero smo dodali lovorov list. Ko je koruza kuhana, jo vzamemo iz vode in previdno oluščimo s storža. Sesekljamo čebulo in jo prepražimo na olju. Dodamo koruzo in kuhan krompir s tekočino. Po okusu začinimo še s timijanom in majaronom in zavremo ter pustimo 15 minut, da začimbe spustijo aromo. Po potrebi še solimo, popramo in dodamo mleko. Odstavimo z ognja in juho po želji spasiramo. Postrežemo z žličko kisle smetane.