Sledi poškodbe

Kako celimo rane, da ne ostane brazgotina

T.D.
17. 8. 2019, 16.00
Deli članek:

Brazgotina se pojavi ob celjenju globoke rane, ki sega pod povrhnjico, bodisi po padcu bodisi okužbi, opeklini ali operaciji.

Dreamstime
K brazgotinjenju so bolj nagnjeni otroci.

Celjenje poškodovanega kožnega tkiva je občutljiv proces, ki ga delimo na več faz. Med vnetno fazo, ki traja od dva do šest dni, je rana otekla, pordela in boleča, saj se celice borijo proti vdoru bakterij. Za njo nastopi proliferativna faza celjenja, traja od tri do štiri tedne, ko začnejo celice vezivnega tkiva intenzivneje tvoriti kolagen, nastanejo pa tudi drobne žilice, ki pospešijo hranjenje in celjenje ranjenega mesta. Za ta čas je značilna odebelitev robov rane oziroma nastajanje rdečkastih vozličkov. Maturacijska pa je tista faza, med katero brazgotina zori, tako da se odvečen kolagen razgradi in postane brazgotina tanka, ploščata in belkasta. To traja od več tednov do nekaj let, pri otrocih lahko ves čas rasti.

Pravilna oskrba rane

Rano moramo oskrbeti takoj po padcu, bolezni oziroma po operaciji, brazgotino pa začnemo negovati že kakšen teden ali dva po odstranitvi šivov oziroma takoj, ko postane brazgotina povsem suha. Če sami oskrbimo rano, uporabimo sterilno gazo ali vato in rano umijmo z blago milnico, da odstranimo umazanijo in morebitne tujke. Za prvo silo jo dobro očisti tudi tekoča voda, še lepše pa fiziološka raztopina. Za manjše rane so priročni obliži različnih velikosti, pod katerimi ostane ranica čista, koža pa ne izgublja vlage, zato se lepše celi.

Preprečimo brazgotine

Ali se bo naša koža brazgotinila bolj ali manj, pa je precej odvisno od genetskih dejavnikov, od mesta poškodbe, v veliki meri pa tudi od tega, kako  zdravo se prehranjujemo in kako brazgotino negujemo. Izpostavljanje soncu lahko povzroči potemnelost in odebelitev brazgotin še najmanj eno leto po posegu. Zato je treba brazgotine ta čas redno pokrivati in uporabljati zaščitne kreme z visokimi faktorji. Ni dobro, če se robovi ran vlečejo, zato telesna aktivnost še nekaj časa ni priporočljiva ali pa si namestimo obliže, ki preprečijo raztegovanje rane. Toplejše in bolj vlažno ko je okolje rane oziroma brazgotine, tem lepše se ta celi, zato si pomagajmo s silikonskimi geli in obliži. Ob ranah po opeklinah so na voljo posebna kompresijska oblačila. Za zmanjšanje drobnih brazgotin so primerni dermo valjčki, ki z drobnimi iglicami naredijo mikro poškodbe v tkivu, kar prepreči nastanek večje brazgotine.

Poškodbe glave

Vsako večjo prasko, odrgnino ali rano na glavi mora videti zdravnik, h kateremu se odpravimo tudi, če smo se v glavo zgolj nesrečno udarili in menimo, da bomo z buško lahko opravili sami z mrzlimi obkladki. Za modricami in buškami se lahko skriva notranja krvavitev. Tudi razpočno, globoko rano, kjerkoli na telesu, mora videti zdravnik. Da se bo hitreje in lepše celila, jo bo najbrž treba zašiti.

Kaj pa prehrana?

Študije so pokazale, da naše telo za lepo celjenje ran potrebuje cink, vitamin C, beljakovine, vse minerale, predvsem pa več železa. Nizka raven vitamina C in cinka povzroča zmanjšano tvorbo kolagena, s tem pa tudi slabše celjenje rane. Zato ne bo nič narobe, če se bomo z zdravnikom pred operacijskim posegom pogovorili o jemanju multivitaminskih dodatkov. Kajenje povzroča oženje žil in tako onemogoča preskrbo tkiv s kisikom in z drugimi hranili, s tem pa zavira celjenje ran in povzroča brazgotinjenje.