Zanimivosti

Preprosti triki zoper zamašene odtoke

Zoran Franc
10. 8. 2019, 09.00
Posodobljeno: 30. 8. 2023, 19.52
Deli članek:

Zagotovo se vam je že zgodilo, da so se vam zamašile cevi ali še huje, da se je zamašilo stranišče. Se je to zgodilo med vikendom, ko je pomoč težko priklicati?

Dreamstime
zamašen pralni stroj.jpg

Žal je tako, da nesreča nikoli ne počiva in odtoki se, ne glede na to, kako pazimo, kaj zlivamo vanje, tu in tam zamašijo. Dobro je poznati nekaj preprostih trikov, ki vas lahko rešijo tudi večje katastrofe, obenem pa vam prihranijo tudi precej denarja.    

Zamašena cev pralnega stroja

Precej pogosta težava, ki jo lahko rešite brez pomoči vodovodarja, je menjava odtočne cevi pralnega stroja. Da gre za zamašeno cev, boste ugotovili, če so oblačila preveč mokra ali pa v najhujšem primeru stroj vode sploh ne bo izplahnil iz bobna. Najprej torej preverite odtočno cev, morda se je v njej zataknil kak kovanec ali pa kosmi umazanije. Ne pozabite tudi na sprotno čiščenje filtra. Če ste ugotovili, da je težava v zamašeni odtočni cevi, jo lahko kupite v bolje založenih trgovinah z gospodinjskimi aparati. Na spletu pa preverite navodila, kako zamenjati cev.

Pazljivo s kopalnimi bombicami

Kopalne kroglice ali bombice so na trgu hit že nekaj let. A naj povemo, da je pri njihovi uporabi potrebne tudi nekaj previdnosti. Za začetek razjasnimo, da številne bombice za kopanje vsebujejo različna olja in soli, ki se v vodi velikokrat ne raztopijo v celoti, zaradi česar pa lahko precej hitro zamašijo cevi. Mnoge vsebujejo tudi cvetne lističe in sušene trave, ki lahko prav tako hitro zamašijo odtok. Tako po vsakem kopanju s kopalnimi bombicami v odtoke nalijte nekaj kisa in dodajte sodo bikarbono, da boste pospešili razgradnjo.

Soda bikarbona 

Enako količino sode bikarbone in kisa občasno zlijte v odtoke ter v pralni ali pomivalni stroj. Tako bodo odtoki ostali čisti, gospodinjski aparati pa bodo delovali nemoteno.

Folija za živila

Če se vam je zamašila straniščna školjka, vam lahko naslednji trik hitro in zanesljivo pomaga odmašiti odtok. Vse, kar potrebujete, je le plastična folija za živila, ki jo zagotovo najdemo v vsakem gospodinjstvu. Odprtino straniščne školjke dobro ovijte z vseh strani, tako da vanjo ne bo mogel prihajati zrak. Nato spustite vodo iz kotlička in počakajte, da se folija za živila na straniščni školjki izboči. Izbočeno folijo nato na hitro pritisnite proti notranjosti. Tako boste ustvarili pritisk in hkrati vakuum, s katerim boste enostavno odmašili odtok. Svetujemo vam, da po odmašitvi v straniščno školjko zlijete nekaj razmaščevalca za odtoke in zalijete z vročo vodo. Tako boste očistili cevi in preprečili, da bi se neljuba težava ponovila.

Dreamstime
zamašeno stranišče.jpg