Obiskovalka

FOTO in VIDEO: Slovenec na Pagu v objektiv ujel redko morsko želvo

B.K.
9. 8. 2019, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2019, 09.44
Deli članek:

V sredo se je naš bralec Tadej Omerzu potapljal na Pagu. Pred sabo je zagledal premikajočo senco. Pogledal je malo bolje in osupnil.

Tadej Omerzu
Na Pagu je videl že marsikaj, tudi delfine. Nikoli pa še ne morske želve.

Pod njim je namreč plavala ogromna želva, ki je v dolžino merila okoli dva metra, v širino pa približno pol manj, pravi Tadej. Nemudoma je priplaval na površje in začel vpiti, da tam plava želva. Kopalci so se smejali in ga hecali, naj jo prinese na kopno, a v tistem trenutku je pogledala iz vode in vsi so osupnili, saj niso pričakovali tako velike živali.

Tadej Omerzu
Lepotica je v dolžino merila okoli dva metra, v širino pa pol toliko.

Tako otroci kot odrasli so si nato nadeli maske in debelo uro plavali ob njej. Naredili so več fotografij te lepotice in opazovali kako se je prehranjevala.

Tadej Omerzu
Morska želva

Nad nenavadnim obiskom so bili šokirani celo domačini, saj takšne lepotice tam še niso opazili, še pravi Tadej, ki z družino na Pagu letuje že deset let in je videl že marsikaj, tudi delfine. "Mogoče pa nas drugo leto obiščejo pingvini," je še hudomušno dodal.

Morske želve so sicer zelo ogrožene živali. Habitat za razmnoževanje jim odžiramo ljudje z gostim poseljevanjem obale, mnogo pa se jih zaduši v ribiških mrežah in med odpadki.