Kar na začetku povejmo, da so ugrizi skrajno redki, se pa pripetijo, kot zadetki sedmice na lotu.

V sredo je na priljubljeni španski obali El Ribollo v bližini Elcheja 40-letno turistko iz Valladolida med plavanjem ugriznila riba. Nesramna grabežljivka, ki sliši na ime strelka ali skakavka (Pomatomus saltatrix), je zasadila svoje zobe v stopalo plavalke. Ta je kriknila in, kot se reče, na smrt prestrašila svojega moža in sina, ki sta prav tako čofotala v vodi. Po navedbah lokalnega časnika Diario Informacion je kar precej krvavela, mož pa ji je pomagal do obale, kjer so ji reševalci nudili prvo pomoč. Nesrečnico so odpeljali v bolnišnico, kjer so ji rano zašili.

Zgrešila in zagrizla v stopalo

Že zdravniki so po sledovih zob posumili na strelko, ki sicer za plen nikoli ne bi izbrala človeka. Najverjetneje je oprezala za manjšimi ribami, »šavsnila« in zgrešila – zagrizla v stopalo plavalke.

Po »incidentu« plaže niso zaprli, so pa plavalcem svetovali, naj bodo malenkost bolj previdni. V začetku julija, ko je neka druga strelka ugriznila dva otroka, pa so plažo za nekaj dni zaprli.

ugriz ribe, costa blanca
Diarioinformacion
Zašita rana po ugrizu ribe strelke.

Žre in mori ribe

Riba strelka se je v zadnjem desetletju prikradla tudi v Jadransko morje. Gre za do enega metra dolgo ribo z ostrimi zobmi, ki ji teknejo vse vrste rib, od sardel, cipljev do brancinov in orad. Zaradi požrešnosti so ji nadeli ime »terminator« ali »morska piranha«, saj tudi s polnimi trebuhi še naprej morijo ribe – kot za zabavo. V Jadranskem morju je njihov sovražnik le morski pes modrulj, nanjo pa prežijo tudi ribiči, saj je njeno meso zelo okusno.