kavna usedlina

Zmanjšajte opekline, odpravite škodljivce

Z.F.
8. 8. 2019, 21.00
Deli članek:

Tudi vi ne morete začeti jutra brez dišečega črnega napitka, ki vas prebudi? Vsi kavoholiki, pozor! Naj kavna usedlina ne roma več v smeti ali med biološke odpadke, še kako vam namreč lahko koristi.

Dreamstime
Na vrtu boste s kavno usedlino pregnali polže, gosenice in mravlje.

Kavna usedlina je tisti del kave, s katerim ne vemo več, kaj početi. A še zdaleč ni tako, saj je prekuhana mleta kava še kako koristna in uporabna. Kot verjetno že veste, je nepogrešljiva pri lepotnih tretmajih, uporabna na vrtu, dobrodošla pa tudi povsod tam, kjer smrdi. Da, prav ste prebrali.

Tam, kjer smrdi

Kavna usedlina ima podobno funkcijo kot soda bikarbona, pecilni prašek ali limona. Vpija namreč neprijetne vonjave. Brez strahu lahko žličko ali dve kavne usedline položite v hladilnik, kjer bo vpila neprijeten vonj. Seveda ne pozabite hladilnika očistiti in iz njega odstraniti sestavine, ki neprijeten vonj povzročajo. Žličko posušene kavne usedline stresite tudi v preznojene športne copate in jo tam pustite čez noč. Lahko jo nasujete tudi v neuporabno nogavico in položite v keson z biološkimi odpadki.

Preženite gosenice, mravlje in polže

Če želite lepo trato in lepe pridelke na vrtu, je pomembna sestava in kakovost tal. Podobno kot vodo tudi tla merimo s pH-metri. Optimalna kislost tal je vrednosti 7 pH. Če so vaša tla bazična, rastline slabo absorbirajo hranila, če pa so prekisla, imajo slab vir pomembnih hranil. Bazična tla lahko hitro naredite bolj kisla z dodajanjem kavne usedline. Potresite jo tudi okrog vrtnih rastlin in jih s tem zavarujte pred mravljami ter polži. Mravlje ne prenesejo vonja po kavi, polže pa dražita njena tekstura in kislost. Rastline lahko zaščitite tudi tako, da kavno usedlino dva dni namakate v vodi, nato jo precedite in z njo popršite rastline. Tako boste učinkovito pregnali gosenice.

Zmanjšajte opekline od sonca

Pripravite vlažilno in antioksidativno masko za obraz in telo. V skodelici zmešajte dve žlici kavne usedline s tremi žlicami polnomastne kisle smetane in žlico medu ter zmes nanesite na opečene dele. Masko pustite delovati čim dlje, da jo koža dobro posrka. Potem jo sperite z mlačno vodo in kožo natrite z nevtralnim oljem.