Zaščita pred žarki

Nikakor ni vseeno, koliko, kako, kdaj in kakšno zaščito nanesete

T.D.
19. 7. 2019, 06.50
Deli članek:

Ne glede na to, da nas z vseh strani bombardirajo, kako pomembna sta zaščita pred soncem in nanašanje kreme z zaščitnim faktorjem, nam mazanje ne pomaga prav dosti, če kreme ne nanašamo pravilno. Predstavljamo vam najpogostejše napake, ki jih delamo pri nanašanju kreme za sončenje.

Dreamstime
Kreme za sončenje bi nas morale v poletnih dneh spremljati vsepovsod.

BODITE PRAVOČASNI

Najpogostejša napaka, ki jo delamo vsi in prevečkrat, je ta, da kreme ne nanesemo pravočasno. Če se namažete, ko ste že zunaj ali šele ko pridete na plažo, je to prepozno, saj krema potrebuje približno pol ure, da začne delovati. Namažite se torej pred odhodom od doma, in to ne samo takrat, kadar greste na plažo, ampak tudi ko greste v službo. In pomnite: ko kupite kremo, na kateri piše, da je vodoodporna, to ne pomeni, da ste dejansko lahko v vodi eno uro, pa bo krema še vedno delovala, ko pridete na suho. Vsako kremo (tudi vodoodporno) morate ponovno nanesti po kopanju, po brisanju z brisačo ali po športni aktivnosti, med katero ste se spotili.

TUDI V OBLAČNEM VREMENU

Se namažete le ob vročih in sončnih dneh? Napaka! Škodljivi sončni žarki prodrejo tudi skozi oblake, in če na oblačen dan niste zaščiteni, vas lahko prav tako opeče. Pravzaprav celo do 80 odstotkov UV-svetlobe pride skozi tanjše plasti oblakov, v megli pa je lahko izpostavljenost UV-svetlobi celo večja kot ob jasnem vremenu! Sončne opekline namreč povzroča UV-sevanje, ki nima toplotnega učinka. Če torej ne čutimo topline sončnih žarkov, to še ne pomeni, da se ne moremo opeči. Toploto čutimo zaradi vidne in infrardeče svetlobe. Po približno 15 minutah sončenja je koža zasičena z novonastalim vitaminom D in daljše izpostavljanje sončnim žarkom ne pripomore k dodatni tvorbi vitamina. Prav tako pred soncem niste varni v avtomobilu ali v senci, zato na kremo ne pozabite niti tam.

NE POZABITE NA USTNICE

Še ena velika napaka je ta, da pozabite na določene dele telesa. Vsi se vedno namažemo po rokah, pozabimo pa na pazduho in ustnice. Namažemo se po nogah, ne pa tudi po stopalih … Prav vsak delček našega telesa je enako pomemben in občutljiv na sonce, zato bodite pozorni, da se namažete povsod. Najbolje je, da ste, kadar se mažete, goli, da se namažete tudi tam, kjer pozneje vaše telo pokrivajo kopalke. Ustnice namažite z izdelki z zaščitnim faktorjem, ki so namenjeni posebej zanje, hkrati pa pazite, da nanos redno obnavljate, saj ustnice pogosto slinimo, zaščito pa z njih odstranimo tudi s pijačo in hrano.

NANESITE ZADOSTI ZAŠČITE

Koliko kreme je pravzaprav dovolj? Če se vam dogaja, da imate eno stekleničko kreme za ves teden (ali še več) počitnic na morju, potem ste lahko stoodstotno prepričani, da ne uporabite dovolj kreme. Kremo morate uporabiti v zadostni količini, da se naredi zaščitni sloj po vsem telesu. Pozor tudi pri nanašanju kreme v pršilu – nanašajte jo z razdalje nekaj centimetrov in tako, da se krema lepo razporedi, nato pa jo dobro razmažite (oziroma vmasirajte), tudi če na embalaži piše, da to ni potrebno. Več kreme uporabite na predelih, ki so bolj izpostavljeni, na primer ramena, hrbet, roke in tudi nos. In ne pozabite, da nas sonce ne opeče le, kadar se sončimo. Lep sončen vikend na pikniku ali kjerkoli na prostem, dolg popoldanski sprehod, obisk športnega dogodka na prostem – vse to so priložnosti, da postanemo rdeči.

ZA OBRAZ POSEBNO

Če enako kremo uporabljate za telo in za obraz, takoj prenehajte! Koža na obrazu je občutljivejša kot tista na telesu, zato je bolje, da uporabljate kreme, ki so narejene samo za obraz. Tako se boste izognili morebitnim mozoljem, premastni koži ali reakcijam, ki jih krema za telo lahko povzroči. Zlasti kreme v pršilu vsebujejo precej alkohola, ki lahko razdraži ali dodatno izsuši kožo na obrazu. Pri mazanju obraza bodite še posebej pozorni na nos. Opeklina na nosu je pogost pojav, prav tako je pogost kožni rak na tem predelu kože. Ne pozabite na ušesa in tilnik. Še nasvet: nikoli se ne zanašate preveč na napise na steklenički. Pri nakupu tovrstnih kozmetičnih izdelkov imejte vedno v mislih tudi zelo pomembno stvar: cena ni nujno pogojena s kakovostjo izdelka!

NIKOLI LANSKE KREME

Tako kot vsi lepotni proizvodi imajo tudi kreme za sončenje svoj rok uporabe. Če ni označeno drugače, je to po navadi 12 mesecev od prvega odprtja embalaže. Če ste kremo torej kupili proti koncu lanskega poletja, je velika verjetnost, da jo s prvimi pomladnimi žarki še lahko uporabite, če ste jo le hranili na primerni temperaturi, na hladnem, suhem in temnem mestu. Kadar pa je embalaža s kremo izpostavljena neposredni sončni svetlobi, to lahko spremeni njeno učinkovitost. Če niste povsem prepričani, ali je krema za sončenje še uporabna in učinkovita, preverite, ali so vonj, tekstura in barva takšni kot takrat, ko ste kremo kupili. Če izdelek drugače diši ali je spremenil barvo in teksturo, je to zelo dober znak, da mu je uporabnost potekla.

KAJ PA FAKTOR?

Če se izpostavljenosti sončnim žarkom ne moremo izogniti, kožo prej seveda dobro zaščitimo s sredstvom za sončenje. Te kreme in losjoni vsebujejo snovi, ki zadržijo UVA- in UVB-žarke. Njihovo varovalno moč izražamo z zaščitnim faktorjem, SPF (Sun Protection Factor), ki je označen na izdelku. Kolikor večje je to število, toliko boljša je zaščita. Sredstva s faktorjem 15 ali več zaustavijo večino UV-žarkov. Vseh ne blokira nobeno prosojno sredstvo. Olje za porjavitev z zaščitnim faktorjem 6 se morda uradno lahko imenuje zaščitna krema za sončenje, a ta zaščita je tako nizka in kratkotrajna, da ni omembe vredna. Strokovnjaki priporočajo, da uporabljamo vsaj zaščitni faktor 15.  Naj dodamo še to, da nas krema za sončenje s faktorjem 15 proti žarkom UVB zaščiti 93-odstotno, krema s faktorjem 50 (redko na tržišču in izredno draga) pa 98-odstotno. In ne pozabite: voda in pesek odbijata sončne žarke in posledično še povečujeta količino UV-žarkov, zato se redno mažite z zaščitno kremo, saj odbiti žarki zadenejo kožo.