Sočno veselje

Kumare čistijo kri in sečne poti

Z.R.
18. 7. 2019, 21.20
Deli članek:

Osvežilne kumare kot glavna sestavina številnih jedi poskrbijo za prijetno počutje v vročem vremenu. So predvsem solatna zelenjava, ki jo lahko pripravimo na toliko načinov, da je poletje prekratko za vse.

Dreamstime
kumare

Prvo pravilo – kumaram je treba zagotoviti dovolj vlage, sicer so njihovi plodovi drobnejši in radi grenijo. Vlažnost tal okoli rastlin zagotovimo tudi z rednim zastiranjem. Uporabimo lahko pokošeno in posušeno travo, kompost ali kokosova vlakna. Ko rastline razvijejo šest ali sedem pravih listov ali ko dosežejo vrh opore, jih vršičkamo. Takrat odščipnemo tudi vrhove močnejših stranskih poganjkov; tako spodbudimo razrast in nastavljanje plodov. Bogastvo zelene sočnosti povečamo še tako, da plodove redno trgamo. Na isti rastlini se razvijejo tako moški kot ženski plodovi. Ker kumare oprašujejo žuželke, moških cvetov ne trgamo, temveč jih pustimo, da lahko žuželke opravijo svoje delo in tako prispevajo k večjemu pridelku. Lepše plodove razvijejo tiste kumare, ki jih speljemo na oporo, od tistih, katerih plodovi ležijo po tleh. Takšni plodovi tudi radi gnijejo. Kumare nabiramo tako, da z ostrim nožem odrežemo pecelj, na katerem visi plod.

DIETNO, A HRANILNO ŽIVILO

Kumare so čudovit vir rudnin, med drugim selena, ki prispeva k antioksidantni zaščiti telesa. Sicer so kumare znane po tem, da spodbujajo očiščevalne procese v telesu in pospešujejo izločanje strupov. Koristne so za ožilje in manj »mastno« krvno sliko. Čistijo sečne poti, dobre so za prebavo. Pripomorejo k uravnavanju krvnega sladkorja in so primerne kot dietna, a hranilna hrana pri povečani telesni teži in povečani količini sladkorja v krvi, vendar je rešitev te presnovne težave, ki vodi k sladkorni bolezni, v splošni spremembi prehrane in življenja. Poleg tega telesu pomagajo odplavljati presežke sečne kisline in lajšajo težave z revmo in artritisom, kadar te temeljijo na »zalogah« te kisline, ki nastane med presnovo mesnih beljakovin.

NAJBOLJŠE SO SUROVE

Zaradi vseh koristnosti za zdravje in dobro počutje, in ker so kumare tako odlična zelenjava, se jih poleti lotimo resno: z veseljem pripravljamo solate vseh vrst. Sicer obstajajo tudi recepti s kuhanimi kumarami, vendar so najboljše, če jih jemo surove. Domačega pridelka niti lupimo ne, ker so v lupini sledi vitamina E in steroli, ki vplivajo na zniževanje ravni holesterola v krvi. Po drugi strani pa drži, da so neolupljene kumare težje prebavljive.