obeta se rekordno leto

FOTO: S pročelij hiš grozijo osja »super gnezda«

S.R.
2. 7. 2019, 11.33
Deli članek:

V ameriški zvezni državi Alabama vsako leto običajno naletijo na eno ali dve orjaški osji gnezdi, tako imenovani »super gnezdi.«

Charles Ray
V dolžino lahko merijo več metrov.

 To leto je vse drugače, saj so nad prizori osupli tudi vsega vajeni strokovnjaki s področja zatiranja škodljivcev, ki se nekaterih od teh »gradov« raje ne dotikajo. S podobno situacijo so se srečali leta 2006, ko so zabeležili najmanj 90 teh »super gnezd,« vse pa kaže, da bo zaradi vremenskih razmer letošnje leto rekordno. 

Charles Ray
V avtomobilu.

Kot je za organizacijo Alabama Cooperative Extension System, ki deluje pod okriljem Univerze v Alabami, pojasnil entomolog Charles Ray, se je »izbruh super gnezd« leta 2006 začel šele v mesecu juniju, letos pa so se prva pojavila že maja. Ta gnezda, ki jim Ray pravi tudi »večna gnezda,« so sicer tako ogromna, da lahko »preživijo« tudi zimo, našli pa so jih na najrazličnejših mestih, vključno z verandami in pročelji hiš ter celo zapuščenimi avtomobili. V teh gnezdih navadno živi do štirikrat več delavk kot v običajnih osjih gnezdih. Ray jih je v enem denimo naštel 15.000, a obstaja tudi primer iz Južne Karoline, kjer so v enem samem gnezdu našteli več kot 250.000 delavk. Za razliko od običajnih, ki lahko zrastejo do velikost nogometne žoge, lahko ta gnezda v dolžino oziroma širino merijo tudi več metrov, v njej pa poleg tisočih delavk kraljuje tudi več kraljic. 

Ose v teh »super gnezdih« sicer naj ne bi bile tako agresivne, a Ray vseeno opozarja, da vanje ni pametno drezati.

Charles Ray
Super gnezdo na pročelju hiše.