Stran z naglušnostjo

Naj vam pešanje sluha ne povzroča preglavic

T.D.
29. 6. 2019, 15.00
Deli članek:

Slušni aparat vam lahko temeljito izboljša kakovost življenja. A idealnega ni in mnogi zaradi prenagljene izbire nad njim obupajo in ga spravijo v predal.

Profimedia
Naglušnosti se ne da skriti.

Za iskanje ustreznega slušnega aparata si zato raje vzemite čas in izčrpajte vse znanje slušnega akustika, katerega dolžnost je, da vam pomaga do najboljšega pripomočka po vaši meri. Pri izbiranju tipa in oblike slušnega aparata se ne pustite zavesti vzgibu, da manj ko bo viden aparat, bolj boste skrili svojo naglušnost. Naglušnosti se ne da skriti. Zato se raje posvetite bistvu, ali vam je zvok slušnih aparatov prijeten ali ne. To ugotovite tako, da si nadenete slušni aparat in si postavite nekaj preprostih vprašanj: Mi je všeč zvok lastnega glasu? Je zvok čist in jasen? Je zvok preveč tanek in kovinski? Imam občutek, da aparati dušijo zvok? Slišim mehke zvoke, stopinje po travi, šumenje listov? So mi glasni zvoki neprijetni? Zvenijo zvoki naravno? Imam občutek, da zvoki donijo? Mi glasba zveni prijetno in bogato? Ali slušni aparati piskajo in hreščijo? Šele za tem sta na vrsti tip in oblika slušnega aparata. Pri tem je pomembno tudi, ali ima izbrani slušni aparat vgrajen ročni nadzor glasnosti, telefonsko tuljavo, gumb za izbiro programov in tako dalje.

Funkcionalnost slušnega aparata in upravljanje

Vprašajte se, ali zamenjate baterije brez večjih težav, ga lahko očistite in čez noč ustrezno shranite? Vam vstavljanje aparata v oziroma na uho povzroča težave? Vam ob žvečenju ali kihanju leze iz ušesa? Vas moti pri nošenju očal? Vam ob sunkovitem gibu glave leze z uhlja? Vam piska, ko si pokrijete glavo? Če imate daljše lase, preverite, kaj se zgodi, če lasje prekrijejo aparat. Če imate kakršnekoli težave, se takoj oglasite pri dobavitelju. In če težav ne morete odpraviti, aparat ni primeren za vas.

Preverjajte in zapisujte

Preverjajte, kako slišite govor in kako se aparat odreže v hrupu. Zjutraj, ko ste sveži in spočiti, preizkusite različne slušne situacije in si zabeležite, kako slišite govor. Najprej preverite pogovor z domačimi v tišini. Preverite, kako teče pogovor iz oči v oči kot tudi pogovor v skupini. Potem vklopite radio ali televizor in spet preverite pogovor z domačimi. Sledi pogovor po telefonu. Kako razumete sogovornika? Vam aparati piskajo? Poiščite še akustičen prostor, kakršen je v cerkvi, sledi naj še test v baru ali restavraciji, ob prometni cesti, spremljajte radijski in televizijski program. In za konec, pojdite v naravo in ji prisluhnite. Kako slišite lastne korake, veter, šumenje vode, brenčanje žuželk, ptičje petje in pasji lajež? Pri zapiskih se potrudite in vedno zapišite, kaj vas moti, kaj želite spremeniti in tudi morebitna vprašanja za slušnega akustika. Bodite konkretni in pišite v slogu: »Ko se to zgodi, želim to in to.« Denimo, ko govorim po telefonu, aparat začne piskati, zato bi prosila, da se odpravi piskanje. Tako bo slušni akustik natančno vedel, kaj pričakujete od njega. Zelo pomembno je, da zabeležite situacije, v katerih se najtežje sporazumevate, in s katerimi težavami se takrat srečujete. Ko vam slušni akustik pomaga odpraviti še zadnje težave in dvome, ste zmagali! Čas je, da se le še čim bolj privadite na novo pridobitev, ob čemer vam bo prav tako v pomoč strokovno osebje, kajti ni tako preprosto navaditi se na nove občutke in na nove zvoke.

Dejavniki izbire slušnega aparata

Odvisni so od vrste in stopnje izgube sluha, občutljivosti za zvoke, oblike in velikosti ušesa in ušesnega kanala, (ne)uporabe očal, ročne spretnosti in občutljivosti prstov in drugo.