Gremo na pot

Naj bo vožnja na lepše udobna in predvsem varna

Z.F.
29. 6. 2019, 11.00
Deli članek:

Za otroke so se začele dolgo pričakovane poletne počitnice, medtem ko je to za starše tisti čas v letu, ko končno načrtujejo zaslužen dopust. A še preden se odpravite na pot, preberite nekaj nasvetov za varno pot.

Dreamstime
Poletje bi lahko imenovali čas velikih selitev.

Poletje bi lahko imenovali čas velikih selitev. Čas, ko ljudje iz širne Evrope potujejo proti Istri in Dalmaciji, večinoma čez našo državo. Za začetek ne pozabite, da se dopust ne začne šele takrat, ko prispete na želeno destinacijo, temveč že na poti oziroma  v trenutku, ko zapustite parkirišče pred hišo. A še preden se odpravite na pot, je dobro, da upoštevate nekaj osnovnih navodil. 

Če je mogoče, prtljago zložite v avto že dan prej in tako preprečite prvi stres zaradi dela prtljage, ki bi ga morali pustiti doma. Poskrbite tudi, da bo prtljaga varno pospravljena in nameščena v ali na avtomobil. Pred odhodom preverite stanje avtomobila; dolijte tekočine, preverite stanje pnevmatik in jih, v primeru težje prtljage ali tovora, primerno dopolnite.

Na dopustu smo, ko sedemo v avto

Še preden se odpravite na pot, preverite stanje na cestah, cestna dela in možne zastoje, in načrtujte, kako se jim lahko izognete. Tako organizirana pot vam bo prihranila številne preglavice. Zavedajte se, da so najbolj obremenjeni dnevi za potovanje petek, nedelja in ponedeljek. Če začnete dopust v tem času, namesto najbolj obremenjenih cest in mejnih prehodov poiščete alternativne poti. Tako si lahko potovanje in dopust popestrite tudi z ogledom kulturnih in naravnih znamenitosti. Stanje cest pred odhodom preverite na spletnih portalih, lahko pa tudi na aplikaciji Google maps, kjer vam vnos lokacije pokaže tudi najbolj obremenjene odseke in stanje na cestah. Če se kljub vsemu znajdete v zastoju, poskrbite za primerno varnostno razdaljo in ustrezno razvrščanje. In nikoli ne izstopajte iz vozila, ko stojite v koloni, saj je lahko to smrtno nevarno.

Predhodno posodobite navigacijo v svojem vozilu in se izognite napačnim podatkom. Če je mogoče, med potjo vključite tudi navigacijo na mobilniku in preverite, ali sta poti približno enaki. Na pametni telefon si prenesite aplikacije, ki preverjajo stanje na cestah, in se izognite zastojem, nesrečam in drugim težavam ter dovolj zgodaj izberite alternativo. 

Zgodaj zjutraj ali pozno zvečer

Če je le mogoče, se odpravite na pot takrat, ko so poti najmanj obremenjene proti turističnim destinacijam. Izkoristite torej čas, ko drugi počivajo, in se tako izognite gostemu prometu. To je po navadi pozno zvečer ali pa zgodaj zjutraj. Če načrtujete tak odhod, ne pozabite na zadostno količino spanca in počitka pred odhodom, saj bo pot zahtevala stoodstotno zbranost.