Lampedusa

Ladja z migranti na silo vplula v pristanišče, kapitanko aretirali

B.K./STA
29. 6. 2019, 11.38
Posodobljeno: 29. 6. 2019, 11.47
Deli članek:

Ladja Sea Watch 3 s 40 migranti na krovu je danes na silo vplula v pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa. Kapitanko ladje Carolo Rackete so zato italijanske oblasti aretirale. Migranti so medtem že zapustili ladjo.

Reuters
Kapitanka ladje s prebežniki Carola Rackete ob aretaciji.

"Še vedno čakamo rešitev, ki se na žalost ne pokaže. Zato sem se odločila, da pristanemo," je Racketejeva povedala v videu, ki ga je nemška nevladna organizacija Sea Watch objavila na družbenih omrežjih.

Ladja je v sredo brez dovoljenja vplula v italijanske ozemeljske vode. Italijanske oblasti ji nato niso dovolile vplutja v pristanišče. Ponoči pa se je Racketejeva odločila, da bodo kljub temu pristali, čeprav jim je policijski čoln to skušal preprečiti.

Eden od policistov je povedal, da se je policijski čoln postavil pred ladjo, da bi ji preprečil vstop v pristanišče. "Če bi ostali na poti, bi Sea Watch uničil čoln," je povedal policist, ki je bil na tem čolnu.

Okoli 3. ure je danes policija vstopila na krov ladje, da bi aretirali kapitanko. Ta je ladjo zapustila v spremstvu policistov brez lisic. Nato so jo odpeljali z avtomobilom. Racketejevi, proti kateri so že v četrtek uvedli preiskavo zaradi pomoči pri tihotapljenju ljudi in nespoštovanja navodil italijanske obalne straže, po poročanju italijanskih medijev grozi do deset let zapora.

"Misija je zaključena," je ob tem na Twitterju zapisal italijanski notranji minister Matteo Salvini. "Kapitanka aretirana, piratska ladja zasežena, najvišja kazen za tujo nevladno organizacijo," je dodal.

Italijanski premier Giuseppe Conte pa je ob robu vrha skupine G20 povedal, da "zakoni obstajajo, če želiš ali ne".

Ladjo je davi zapustilo še preostalih 40 migrantov, ki so ostali na krovu. Vse skupaj so jih pred obalo Libije pred več kot dvema tednoma rešili 53. 13 so jih evakuirali pred današnjim vplutjem v pristanišče, večinoma zaradi zdravstvenih težav.

V petek so Francija, Nemčija, Portugalska, Luksemburg in Finska izrazili pripravljenost, da sprejmejo migrante.