Dezinfekcija in čiščenje

Ste na vroče temperature pripravili klimo?

Z.F.
11. 6. 2019, 20.20
Deli članek:

Visoke poletne temperature so po dolgem in deževnem maju vendarle tukaj. Čas je za piknike, aktivnosti na prostem, izlete do morja ali bazena ter uživanje v prijetno ohlajeni dnevni sobi. Ste preverili, v kakšnem stanju je vaša klimatska naprava?

Dreamstime
Filtrirne mreže poleti snemite vsak mesec ter jih operite z vodo in milnico.

Da se boste karseda prijetno in varno ohladili v prihajajočem poletju, boste morali poskrbeti tudi za varno in brezskrbno delovanje vaše klimatske naprave, ki vas bo spremljala bodisi na poti bodisi ob sprehodu po stanovanju. Zagotovo si ne želite zadnji trenutek ugotoviti, da vaša klimatska naprava ne deluje, zato za njeno nemoteno delovanje poskrbite zdaj.

Najprej zunanja enota

Še preden se lotite kateregakoli opravila, poskrbite, da bo klimatska naprava izklopljena. Če imate dostop do zunanje enote, z nje najprej očistite vso navlako in umazanijo, ki se je nabrala. Preverite, da se v ventilator ni kaj zagozdilo, in morebitne smeti odstranite. Te lahko močno zmanjšajo učinkovitost in povečajo račun za elektriko, zato bodite pri tem opravilu dosledni. Enoto nato očistite z vodo in nekaj detergenta za pomivanje posode. Če je močno umazana, pa lahko posežete tudi po čistilih za klimatske naprave. Če imate talno zunanjo enoto, okoli njej pokosite travo in odstranite visoke rastline ter nesnago.

Dreamstime
Z antibakterijskim čistilnim sprejem očistite reže in lopute za usmerjanje zraka.

Čiščenje filtrov

Vsaka notranja enota klimatske naprave vsebuje filter, ki poskrbi za to, da iz zraka odstrani prah in mikrobe, preden ta pripotuje do izmenjevalnika, kjer se ohladi. Filtre redno čistite in razkužujte, saj se bo sicer zmanjšala učinkovitost naprave. Tvegali boste tudi razvoj alergij in v najhujšem primeru resne okužbe dihal, salmonelo … Strokovnjaki tako v poletnem času priporočajo redno čiščenje filtrov, najbolje enkrat mesečno. Filtri se skrivajo pod tanko plastično mrežo pod sprednjim pokrovom. Pokrov dvignemo, filter previdno odstranimo in operemo s toplo vodo ter detergentom do čistega, nato pa pomočimo še v čistilni alkohol. Očistimo tudi ogrodje, na katerem se je nabrala umazanija, ter hladilna rebra. Ta očistimo s stisnjenim zrakom ali antibakterijskim čistilnim sprejem. Priporočljivo ga je napršiti tudi v kanal za odvod kondenza in lopute za usmerjanje zraka.