OKUSEN OBROK

Kaj se skriva v gobovi juhi iz vrečke ?

Zoran Franc
11. 6. 2019, 06.58
Deli članek:

Medtem ko se je sezona gob šele dobro začela, so nam instantne mešanice za pripravo gobove juhe ves čas na voljo. Vas zanima, kolikšen delež gob vsebujejo in kaj vse se skriva v »vrečki presenečenja«?

Dreamstime
kremna gobova juha

Roko na srce, le redkokatera juha je boljša od gobove, če smo seveda ljubitelji gob. In če nam čas in razpoložljive sestavine ne dopuščajo, da bi si skuhali domačo gobovo juho, si lahko skomine vsaj malo omilimo z gobovo juho iz vrečke. A kot ugotavljajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), so gobove juhe iz vrečk v veliki večini vse prej kot juhe, z dodatkom gob.

Kaj najdemo med sestavinami

Prašek za pripravo gobove juhe je sestavljen iz pšenične moke in škroba, maščobe, dehidriranega mleka, soli, začimb in dehidriranih gob. Dodani so še maltodekstrin, ekstrakt kvasa, hidrolizirane mlečne ali rastlinske beljakovine ter v redkih primerih dehidrirana zelenjava. Večina vsebuje dodane arome, drugi aditivi so redko na seznamu sestavin.

Novice Svet24
Primerjava

Kako je s soljo

Če preverimo vsebnost soli, ugotovimo, da večina izdelkov vsebuje mejno količino soli. Količina niha od 0,6 (Marque Repere) do 1,12 grama soli (Kania ter Knorr z jurčki in drobnjakom) na 100 mililitrov juhe. Z eno porcijo tako v telo vnesemo do 2,8 grama soli, kar predstavlja več kot polovico še varnega dnevnega vnosa za odraslo osebo (do pet gramov soli na dan).

Kje so gobe?

Vsebnost gob v pregledanih juhah je precej različna, zato priporočamo natančno branje sestavin. Najmanj gob vsebujeta obe juhi Maggi (le dva odstotka), največ pa dve Knorrovi (gobova/jurčkova juha s čebulo vsebuje 10,5 odstotka gob, juha z jurčki in maslenkami pa 11 odstotkov). Za boljši okus in aromo so poleg navedenih aditivov juham dodane tudi različne začimbe (majaron, česen, poper, muškatni orešček …), nekaterim tudi izvleček kvasa, hidrolizirane beljakovine in sojine beljakovine. Kvas in beljakovine vsebujejo glutaminsko kislino (aminokislino), ki je sestavni del aditiva mononatrijev glutamat in podobno pripomore k okusu »umami« oziroma »petemu okusu« živila. Če bi proizvajalci v izdelke dodajali več gob, bi tudi te pripomogle k polnejšemu okusu »umami« in dodatki ne bi bili potrebni.