Zanimivosti

Oreščki: nanje prisegajo finalistke, mi pa jih podarjamo!

K. Š.
13. 5. 2019, 15.03
Posodobljeno: 13. 5. 2019, 15.15
Deli članek:

Ko je našim kandidatkam diplomirana dietetičarka predpisala jedilnike, je dodala, da lahko na dan zaužijejo tudi oreščke. Najraje si jih privoščijo za malico, so nam zaupale dame.

Mare Vavpotič / M24
Manuela Žgeč in Marija Kos (levo) prisegata na pest oreščkov na dan.

»Te oreščki mi rešujejo življenje. Vedno, ko sem malce lačna, imam pri sebi pest oreščkov in kakšen kefir,« pove Manuela Žgeč, ki je nad njimi navdušena. Enakega mnenja je tudi Marija Kos. »Oreščke imam kar naprej v torbici in so moja prva pomoč, ko me popade lakota. Odlična izbira so za malico!«
Oreščki so sicer kot naravna, polnovredna hrana odličen vir antioksidantov, vitaminov in mineralov ter dobro vplivajo na vaše zdravje. Oreščki pozitivno vplivajo na zmanjšanje indeksa telesne mase in obsega pasu, znižanje sistoličnega tlaku, zmanjšanje teže, zmanjšanje verjetnosti za nastanek visokega krvnega tlaka in za znižanje dobrega, HDL-holesterola in zmanjšanje verjetnosti za nastanek diabetesa tipa 2.

Katere oreščke lahko izberete?
Odlične so mešanice oreščkov, sicer pa določene skupine prinašajo še dodatne koristi.
Mandlji spadajo v sam vrh med oreščki, saj vsebujejo najboljše razmerje med kalcijem in magnezijem, ki sta pomembna minerala za razstrupljanje telesa in delujeta na pravilno krčenje mišic. Orehi so najbolj zdravi med oreščki, saj vsebujejo največ omega-3 maščobnih kislin, so najboljši rastlinski vir beljakovin, bogati z vitaminoma B in E.
Lešniki so zelo bogati z aminokislino arginin, ki vpliva na krepitev imunskega sistema, izboljšano izločanje hormonov in povečano izločanje amoniaka iz telesa.

Oglasno sporočilo
Oreščki Ültje

Ne pozabite pa niti na arašide, ki so polni beljakovin. Vsebujejo veliko aminokislin. Naj izpostavim arginin - enako kot pri lešnikih deluje dobro na srce in ožilje; vsebuje tudi tirozin, ki je aminokislina, ki jo je potrebno vnesti v telo s hrano.

Do oreščkov Ültje tudi vi!
Paket oreščkov Ültje lahko osvojite tudi. Glasujte za eno od naših kandidatk na spletni strani in morda prav vi prejmete paket oreščkov. Podelili bomo kar pet paketov, nagrajenci pa bodo znani v ponedeljek, 20. maja.