KOT NOVO

Na volanu in menjalniku mrgoli bakterij

Z.F.
12. 5. 2019, 21.36
Deli članek:

Ob vikendih si po navadi privoščimo nekaj oddiha, razvajanje, potep, tu in tam pa se posvetimo čiščenju. Razmišljate, da bi očistili svojega jeklenega konjička? Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki bodo pripomogli, da se bo bleščal kot nov.

Dreamstime
Volan očistite z mešanico čistilnega alkohola in vode.

Za čiščenje avtomobila si je po navadi treba vzeti čas, vsekakor pa je treba tudi najti voljo. Pred čiščenjem si pripravite vse potrebno, in še preden se boste lotili pranja avtomobila, očistite notranjost.

Brez dragih čistil

Za začetek iz avtomobila odstranite vse preproge in druge dele, ki jih lahko odstranite. Nato posesajte sedeže in tla. Če imate doma globinski sesalnik ali sesalnik za mokro čiščenje, ga uporabite, saj se v avtu nabira vsa mogoča umazanija: s tal, od prigrizkov, ki jih pojeste na poti, lasje, prah in druge nečistoče. Po temeljitem sesanju je čas za mokro čiščenje. V vedru zmešajte toplo vodo in detergent, nato pa se z mešanico lotite čiščenja trdovratne umazanije, ki se je pojavila na plastiki, steklu in drugih trdih površinah. Z mešanico lahko očistite tudi umazanijo z usnjenih delov. Pri čiščenju stekla vam svetujemo uporabo jelenje kože, ki jo sicer profesionalci uporabljajo tudi za čiščenje pločevine, saj ne pušča madežev vode. Stekla najprej očistite s čistilom za stekla in papirnato brisačo, nato pa še enkrat obrišite z vlažno jelenjo kožo. Ta bo izbrisala lise, ki se rade pojavijo po čiščenju, in poskrbela za jasen pogled.

Profimedia
Armaturno ploščo najprej obrišite z mokro krpo, nato z jelenjo kožo.

Pasta za umivanje rok

Če so se na tekstilu v avtomobilu pojavili trdovratni madeži, ki jih nikakor ne morete odpraviti, preizkusite naslednji trik. Potrebujete pasto za umivanje rok in manjšo krtačko. Pasto nanesite na krtačko, jo rahlo zmočite in podrgnite po madežu. Ko ste madež dobro zdrgnili, vse skupaj obrišite z vlažno krpo. 

Dezinficirajte volan in menjalnik

Ste vedeli, da je na vašem volanu in menjalniku približno toliko bakterij kot na javnem stranišču? Pomislite, kaj vse ste držali v rokah, preden ste se usedli v avtomobil … Svetujemo vam, da avtomobilski volan in menjalnik vsaj enkrat tedensko dobro očistite s čistilnim alkoholom. V pomoč so vam lahko tudi dezinfekcijski robčki, lahko pa uporabite tudi mešanico kisa in detergenta.