Ogroženo zdravje

Plesen na vzmetnici ni mačji kašelj

Zoran Franc
10. 5. 2019, 21.30
Posodobljeno: 8. 3. 2023, 19.53
Deli članek:

Z vlažnostjo se po navadi srečamo v jeseni, a nam ne prizanaša niti v deževnem maju. Tokrat se bomo osredotočili na vlago, ki se pojavlja na vzmetnicah ali v njej. Preverite, kako se ji izogniti.

Dreamstime
Preverite predale pod vzmetnico in shranjene sezonske stvari dobro operite ter jim morda najdite drugo mesto.

Vlaga se rada pojavlja v prostorih, ki so obrnjeni na zahod ali sever. Najprej jo zavonjamo. Prepoznamo jo po zatohlem in težkem zraku, pozneje se začne pojavljati v kotih, ko običajno napreduje v plesen. Ko plesen opazite, jo takoj odstranite. Zavedajte pa se, da je verjetno tudi v vaši vzmetnici, kar moti vaš spanec in zdravje. Kakšno je vaše ležišče? Kdaj ste ga nazadnje očistili in pregledali? Se močno potite?

Kakšno je vaše ležišče?

Danes imamo na voljo vrsto različnih ležišč, ki so narejena iz različnih pen, vzmeti in naravnih materialov. Ne glede na sestavo se lahko plesen pojavi v vseh ležiščih. Pojavi se lahko celo na vzmeteh, kjer je ne moremo videti, a najpogosteje se plesen pojavlja na spodnji strani vzmetnice. Pogosta je na ležiščih iz pene (navadna pena, hladno stiskana, spominska, lateks …), saj ne omogočajo optimalnega kroženja zraka. Takšna ležišča niso najbolj primerna za ljudi, ki se čez noč veliko potijo, saj bodo te učinke najprej opazili. Strokovnjaki ljudem, ki se močno potijo, svetujejo, da izberejo ležišče iz »žepkastih vzmeti«. Takšne vzmetnice omogočajo večjo prepustnost zraka in boljše kroženje. Vložek je namreč sestavljen iz več majhnih prožnih vzmeti, ki se prilagajajo teži telesa in z dodatnim zračenjem zagotavljajo še boljše udobje.

Dreamstime
Plesen na vzmetnici.

Redni pregledi in obračanje

Da ne bi prišlo do pojava plesni, vam svetujemo, da vzmetnico ob vsakem preoblačenju dobro pregledate. Kot smo omenili, se vlaga najhitreje pokaže na spodnji strani vzmetnice, tam boste torej najhitreje opazili sledi. Svetujemo vam, da za posteljno dno izberete letvice, te namreč omogočajo boljše kroženje zraka. Pozorni pa bodite tudi na kakovostne materiale, v katere oblačite odeje in vzmetnice. Materiali naj bodo naravni, zračni in preprosti za pranje na visokih temperaturah. Takšne naj bodo tudi odeje in vzglavniki. Le tako se boste lahko v najboljši meri izognili plesni in jo primerno tudi preprečevali. Če težav s plesnijo v vzmetnici ne morete odpraviti, ste primorani v nakup nove postelje. Izberite takšno s privzdignjenim posteljnim dnom, da zrak lahko prosto kroži.