Domače čistilo

S pomočjo limone nad neprijetne madeže flomastrov in pesticide

Z.F.
9. 5. 2019, 21.30
Deli članek:

Limona je sadež poletja. S svojo svetlo zlatorumeno barvo v prostor vnaša sonce, poleti in v toplih dneh prijetno osvežuje v napitkih, kot je denimo limonada, pomaga pa tudi pri hišnih opravilih. Veste, kako?

Profimedia
Limona je tudi odlično večnamensko čistilno sredstvo.

Si predstavljate življenje brez limone? Zagotovo težko. Citrusi so v naših življenjih že tisočletja. Uporabljamo jih za lepotičenje, dvig imunske odpornosti, tešenje žeje, izboljšanje okusa in še bi lahko naštevali. Poznate vse njihove čare?

Očistite kopalnico

Limona je lahko tudi odlično čistilno sredstvo. Dobro jo povaljajte po podlagi, nato pa prerežite na pol. Polovico limone nato pomočite v posodo s soljo ter se z drgnjenjem lotite madežev vodnega kamna in ostankov mila, ki so se nabrali na steklenih površinah v kopalnici, pipah in keramiki. Pustite delovati nekaj minut, nato pa obrišite z mehko krpo. Madeži in nečistoče bodo izginili.

Odpravite neprijeten vonj

Limonin olupek vsebuje številna eterična olja, nekaj jih najdemo tudi v soku. Zoper neprijeten vonj v prostoru uporabite naslednji trik. Nastrgajte nekaj limonine lupinice in jo položite v izparilnik, prelijte z nekaj vode in prižgite svečko. Lahko pa v manjši kozarec nasujete nekaj soli, jo pokapljate z limoninim sokom in okrasite z nastrgano limonino lupinico. Mešanica bo posrkala neprijeten vonj in v prostor oddajala prijeten, svež vonj. Če se je neprijeten vonj pojavil na kuhinjski krpi, jo polijte z malo limoninega soka in jo čez noč postavite v hladilnik. Neprijeten vonj iz koša za biološke odpadke pa boste odstranili tako, da boste na dno položili nekaj limoninih olupkov.

Zoper madeže flomastrov

Otroci v obdobju otroštva počnejo marsikaj, le redki tako uidejo popisanim stenam s flomastri in barvicami. Toda ne belite si glave zaradi nekaj otroške navihanosti in nagajivosti, težavo lahko odpravite že z limoninim sokom. Nekaj limoninega soka nakapljajte na mehko krpo, nato pa z njo podrgnite po risbi, ki je nastala na zidu. Madež izperite še z vodo.