Ko napade vojska

Na pomoč, moj dom so napadle mravlje!

Zoran Franc
10. 5. 2019, 21.10
Deli članek:

Topli pomladni dnevi v naše domove privabijo tudi nepridiprave. Pravzaprav pravo vojsko nepridipravov, če se hrana skriva na mestih, kamor lahko dostopajo. Veste, kako se jim postaviti po robu?

Dreamstime
Ne puščajte hrane na pultih in mestih, kamor lahko mravlje prosto pridejo.

Čeprav so mravlje izjemno koristne za naravo, lahko v naših domovih povzročijo pravi nered, slabo voljo in razdejanje. Čez noč se lahko pojavijo povsod – v kuhinji, kopalnici, spalnici … Odnašajo hrano, pralni prašek, odmrle delce kože, prah in še in še. Kako boste ustavili vojsko, ki napada vaš dom? Rešitev je sicer več. Strokovnjaki menijo, da je umetna zaščita sicer učinkovitejša od naravne, a vsekakor je težave na začetku najbolje poskusiti odpraviti na naraven način. Pa vendar, ne lotite se reševanja brezglavo.

Vrsta mravelj

Najprej preverite, katera vrsta mravelj je napadla vaš dom. Z identifikacijo se boste lažje lotili odstranjevanja s pravimi sredstvi, če se boste odločili za uporabo umetnih sredstev.

Zabrišite jim sledi

Mravlje za seboj puščajo sled vonjav, da jim lahko druge sledijo. Če želite odstraniti vonj, ki ga oddajajo, in jim izbrisati poti ter sledi, mesta, kjer ste jih srečali, pobrišite z vlažno krpo in mešanico kisa ter vode v razmerju 1 : 3. Uporabite lahko tudi limonin sok, ki ga razredčite z vodo v razmerju 1 : 2. Mesta obrišite čim večkrat.

Poiščite gnezdo

Če se želite zares učinkoviti znebiti mravelj, uničite njihovo gnezdo. Gnezda se lahko skrivajo kjerkoli v vašem domu, a najlažje ga boste našli, če boste iskali na območjih, kjer je les postal prhek in preperel. Preverite podest na terasi, leseno podstrešje, lesene okvirje vrat in oken. Všeč so jim tudi vlažna mesta, zato preverite tudi stene kopalnice. Nikar pa ne pozabite preveriti lesenih tal. Gnezda popršite z ustreznim insekticidom.

Ne pobijajte jih

Če ste mravljam namestili pasti v obliki hišk, jih nikar ne pobijajte, temveč pustite, da vabo odnesejo v gnezda. Vaba je namreč strupena in bo uničila tako mravlje kot »kraljico«. Če bodo mravlje izgubile kraljico, bo gnezdo zelo kmalu uničeno.

Cimet

Na območje, od koder prihajajo mravlje, natresite cimet v prahu. Mravlje ne prenesejo vonja cimeta in prav tako ne vonja klinčkov. 

Moč poprove mete

Tako kot limonin sok lahko uporabite tudi eterično olje poprov mete. Nekaj kapljic pomešajte z vodo, nato pa z mešanico poškropite vrata in okenske okvirje. Olje ne vsebuje toksinov, prostor pa čudovito nadišavi.

Dreamstime
Mravlje ne prenesejo vonja cimeta.