Uporabni triki

Z aluminijasto folijo preženite žuželke iz vrta

Z.F.
8. 5. 2019, 20.50
Deli članek:

Najdemo jo skoraj v vsakem gospodinjstvu, a le redki kuharji pomislijo, da jo lahko uporabijo še kje drugje kot v kuhinji. Razkrivamo vam nekaj izjemno uporabnih trikov.

Dreamstime
Z aluminijasto folijo boste hitro nabrusili tope škarje in nože, odstranili rjo in odgnali žuželke.

Ne pozabimo, da gre za izjemno upogljivo kovino, ki nam lahko priskoči na pomoč v številnih primerih, prav tako lahko z njeno uporabo in triki dosežemo odlične rezultate. Še ne veste, o čem govorimo? Pa preverite.

Očistite žar

Običajno opravilo, ki se ga ne razveseli prav noben žal mojster, a je nujno zlo vsakogar, ki želi uživati v dobrotah žara. Da bo postopek čim lažji in čim bolj preprost, preizkusite naslednji trik. Najprej ploščo za žar ali mrežo dobro popršite z mešanico kisa in detergenta. Pustite delovati nekaj minut, nato pa mrežo oziroma ploščo očistite z aluminijasto folijo, ki ste jo zmečkali v priročno gobico za čiščenje. 

Nabrusite škarje in nože

Se tudi v vašem gospodinjstvu srečujete s topimi noži in škarjami, ki nočejo prerezati niti debelega kartona, kaj šele lista. Tope predmete boste hitro nabrusili tako, da boste z njimi čim večkrat zarezali v aluminijasto folijo. Tako noži kot škarje se bodo na ta način avtomatsko nabrusili. Za brušenje lahko uporabite hrbtišče nožev, se pravi nasprotno stran od rezila. Drugi nož ali škarje pod kotom 45 stopinj nekajkrat povlecite po dolžini.

Stran z rjo

Trikov, kako odstraniti rjo, je veliko, a priročnih in preprostih zelo malo. Če želite odstraniti rjo s prhe, pip, držal v kopalnici in drugih površin, jih najprej prelijte ali popršite s kokakolo. Pustite delovati nekaj minut, nato pa očistite z žogico, ki ste jo naredili iz aluminijaste folije. Rja bo s površin preprosto izginila.

Varujte rastline

Preprost, a odličen trik, ki bo iz vašega vrta ali s sobnih rastlin odgnal nepovabljene žuželke in zajedavce, za izvedbo ne bo potreboval veliko časa. Naredite manjše kvadratne ploščice iz aluminijaste folije ter jih položite med liste in stebla. Lahko jih tudi obesite na drevesa. Lesketanje in svetloba bosta odgnala nadležne žuželke in škodljivce.