Zanimivosti

Otroške sobe

Oglasno sporočilo
7. 5. 2019, 16.37
Posodobljeno: 12. 6. 2020, 16.39
Deli članek:

Koliko prostora imamo na voljo za otroško sobo? Če gre za večji prostor, bomo veliko lažje razporejali pohištvo in ostalo opremo. V kolikor pa gre za manjši, pa bomo seveda najprej morali razmisliti.

Vsekakor in v obeh primerih, pa bomo morali izmeriti in kupiti skladno z merami pohištvo in opremo. Pomembno je tudi, ali bo otroška soba namenjena enemu otroku ali več njih? V slednjem primeru so morda pogradi rešitev, saj prihranijo ogromno prostora in so izredno praktični. Otroške posteljice so tudi na voljo v raznih dimenzijah in glede na želje, morda tudi na starost in višino otroka, se odločimo za ustrezno. Kajti otroške sobe so namenjene otrokom in moramo upoštevati prav vse, kar lahko vpliva na njihovo uporabo opreme iz sobe.

Opremljanje otroške sobe je lahko veliko lažje, če pri tem sodeluje otrok.Morda pa ravno obratno, da ko je otrok še majhen, se namesto njega odločajo starši in tako ni potrebe po usklajevanju mnenja. Ker pa je vseeno otroška soba zelo pomembna, pa nam je običajno lahko otrok močno v pomoč. Morda bi se sami odločili za popolnoma drugačno opremo, kot bi se otrok. Morda bi namesto otroške posteljice kupili pograd, ker smo menili, da so pogradi bolj uporabni. Četudi so ali niso, pa bi se mogoče otrok odločil popolnoma drugače. In je tako pomembno, da poskušamo najti sredino. Otroku lahko vedno svetujemo in predlagamo, na koncu se pa seveda odloči sam.

Vsaka otroška soba vsebuje tako zelo posebno in prijetno energijo. In k temu prispeva prav otrok, tako s svojo prisotnostjo, kakor tudi z raznimi podrobnostmi, ki jih doda sobi. Vsak detajl otroške sobe je morda zanj prav poseben. Mogoče se nam nekaj ne zdi nič posebnega in tudi otroku rečemo, da tistega ne potrebuje, pa je to zanj velikega pomena. In vse dokler otrok v svoji sobi med stenami najde mir in zavetje ter varnost, smo opravili svojo nalogo. Tudi kar se tiče otroške posteljice, čeprav se nam morda zdi, da potrebuje novo, pa je tako zelo vezan na staro, da je prav, da mu je še vsaj nekaj časa pustimo. In če so mu mogoče postali ljubši pogradi, tudi prav. Zadovoljen otrok bo zagotovo tudi zadovoljen starš. Če imamo možnost poskrbeti za njegovo zadovoljstvo, sploh z majhnimi spremembami, se seveda za to tudi odločimo.

Vsak človek ima svoje veselje, hotenja in želje. Stremimo k temu, da jih uresničimo. Včasih jih, drugič ne. Tudi pri otrocih je tako. Največja razlika med nami in otroci pa je v tem, da za njihovo zadovoljstvo lahko velikokrat poskrbimo tudi starši. Namreč, morda si otrok želi nove otroške sobe in jo tudi potrebuje. Mogoče je stara otroška soba že dotrajana ali pa se je je otrok naveličal. In je čas, da razmislimo o novi. Mogoče pa je las zgolj za zamenjavo otroške posteljice. Namesto te so morda sedaj bolj uporabni zelo priljubljeni pogradi.

Ne glede na spol otroka, vsak otrok ima želje. Bodisi nastajajo na podlagi lastnega hotenja ali pa ker posnemajo in so kje nekaj videli. Pomembno pa je, da se upošteva tudi starost otroka, saj otroci pri določeni starosti niso sposobni vseh reči in je prav da sledimo njihovim sposobnostim. Pri materialnih stvareh nam je običajno na voljo podatek, ki priporoča določeno starost otroka. Recimo, novorojenčki potrebujejo otroške posteljice, medtem, ko se bodo večji otroci navduševali nad pogradi. Res je, da včasih želje izpolnimo, ni pa nujno, da nam to uspe vedno. Ko se gre za otroka, pa se vselej trudimo te tudi uresničiti, v kolikor je v naših zmožnostih. Čudovite otroške sobe ali klasična otroška soba? Žaluzije ali samo zavesa? Poslikane stene ali popolnoma bele? Ipd. Veliko vprašanj, pa vendar se odgovor (pravilen) skriva pri otroku. Seveda, če je dovolj star, da ga zna tudi povedati.

Novorojenčkom zagotovo ne bo pomembno, kakšna je njegova otroška soba. Tudi se je ne bozavedal in jo bo kasneje videl zgolj na fotografijah. Medtem, ko so recimo najstnikom in otrokom, ki že kažejo interese, otroške sobe in njihov videz zelo pomembne. Izbirajo med raznimi možnostmi in ustvarjajo lasten prostor z raznimi dodatki. Prostor, v katerem bodo preživeli veliko časa. Zelo pomemben prostor, ki lahko močno vpliva nanje. Videz otroške posteljice morda ni tako zelo pomemben, pomembna pa je udobnost te. Tudi, kako visoki ali nizki so lahko pogradi in kakšne lastnosti imajo, kot pa to, da so praktični in nudijo vse, da zadovoljijo potrebe otrok.

Če dvomimo me pogradi in otroškimi posteljicami, lahko vprašamo za mnenje tudi prodajalca. Prodajalci so nam na voljo za razne informacije in tudi za svetovanje. Na podlagi znanja in izkušenj bodo tako znali tudi ustrezno svetovati. V kolikor se nam bo zdelo, da je bolje, če se odločimo za otroške postelje, lahko prodajalcu zaupamo, zakaj in nam lahko ta potrdi ali nas odvrne. Enako je tudi s pogradi in celotno ostalo otroško opremo. Seveda je pomembno, kakšna je otroška soba, ne samo da je na videz lepa in urejena, pač pa, da je kakovostna, uporabna in praktična. Pri tem na lahko pomagajo tudi lastnosti izbrane otroške sobe. In glede na to, da gre za nakup, ki bo še lep čas v uporabi, je prav, da se pozanimamo o vseh lastnostih in razblinimo vse možne dvome, ki so se pojavili.

Prostorne ali pa zgolj z nujno opremo, umirjenih ali živahnih barv, klasični ali posebni kosi pohištva? Lahko gre za katerikoli prostor doma. Pa vendar, ne vrsti so otroške sobe. Kakšna je vaša oziroma soba vašega otroka. Otroška soba običajno odraža otroka, njegovo zanimanje in veselje. Ali lahko že pri vstopu v otroško sobo prepoznamo karakter otroka? Morda ne ravno značaja, lahko pa sodimo o njegovih interesih in zanimanjih. Verjetno bomo kaj hitro prepoznali te med vrsto raznih dodatkov, ki kažejo nanje. Če bomo namesto otroške posteljice naleteli na divji avtomobil, v katerem otrok spi in je dejansko to njegova posteljica, bomo seveda takoj vedeli, da ima otrok rad avtomobile. Če prvič srečamo deklico, katere stene otroške sobe opremljajo poniji, bomo vedeli, da ima rada konje. Če so nam padli v oči pogradi, bomo pomislili, da je v eni otroški sobi vsaj dvoje otrok.