ZDRAVO ZELENO

Uredimo trato: poskrbimo, da bo okolica naše hiše urejena

Zoran Franc
22. 3. 2019, 21.10
Deli članek:

Takoj ko na našem dvorišču skopni sneg, se že začne urejanje vrta, sadovnjaka in vse okolice. Ni lepšega kot čudovito urejena trata, ki nas pozdravi ob prihodu domov, a ne pozabite, da zahteva tudi skrbno nego.

Profimedia
10 centimetrov naj bo višina trave, preden se lotite prve košnje.

Če želite ustvariti čudovit pogled na zelenico in okolico, morate spomladi najprej urediti prav te predele: zelenico z zelenjem, ki jo obdaja, cvetlične nasade ter cvetoče ali zelene meje. Če jim boste zagotovili skrbno nego, boste v njihovi lepoti uživali vse leto, ob zgolj manjših opravkih. Za to niti ne potrebujete posebnega znanja, le nekaj dobre volje, čas in primerno orodje.

Zagotovite si mehko zeleno preprogo

Če si želite zares sanjsko travnato preprogo, se morate prvih opravil lotiti zgodaj spomladi. Zaplate, kjer se je trava osušila, pognojite in po njih posujte zemljo, nato pa na novo posejte travo. Odstranite nepotreben plevel, kamenje, mahove, pograbite listje. Med setvijo trate poskrbite, da bo posejana dovolj na gosto, da se bodo površine obarvale v lepo zeleno barvo. Medtem pa ne pozabite na prezračevalnik, saj boste le tako lahko sproti odstranjevali odmrlo travo in skrbeli, da bo pridobivala dovolj hranljivih snovi, ki jih potrebuje za normalno rast.

Še preden bo trava začela intenzivno rasti, jo pognojite in ji zagotovite potrebna hranila.

Prva košnja

S prvo košnjo nikar ne prehitevajte. Počakajte, da trava doseže višino vsaj deset centimetrov. Kosite takrat, ko bo travnata površina povsem suha, in ne vlažna zaradi jutranje rose ali dežja. Spomladi lahko travo kosite na višino tri centimetre, medtem ko jo poleti oziroma v sušnem obdobju kosite na 5–8 centimetrov višine. Tako boste namreč preprečili izsuševanje. Strokovnjaki za zelenice svetujejo košnjo enkrat na teden, a jo kljub temu raje prilagodite rasti trave. Priskrbite si tudi kakovostno kosilnico, saj boste le tako lahko poskrbeli, da bo trata oblikovana po vaših željah.

Živa meja

Živo mejo sadimo predvsem zato, da zastre pogled mimoidočih na naš dom in vrt ter nam omogoči nekaj zasebnosti. Na voljo so zimzelene, cvetlične in listopadne žive meje. Kakšno boste izbrali, prepuščamo vam, a zavedajte se, da oblikovanje, nega in vzdrževanje zahtevajo kar nekaj časa in volje. Če boste izbrali zimzeleno rastlino (cipresa, tisa, smreka), si boste zagotovili intimo skozi vse leto. Zaščitila pa vas bo tudi pred hrupom in prahom. Dovolj bo, če jo boste uredili in pognojili enkrat na leto. Listopadna živa meja zahteva nekaj več pozornosti. Med te vrste spadajo pušpan, kalina pa tudi bukev. Če boste nasadili pušpan, boste morali več pozornosti nameniti obrezovanju in tudi gnojenju. Prav tako ne pozabite na odstranjevanje škodljivcev. Lahko pa se odločite za cvetlično mejo ter posadite denimo forzicije, vrtnice, češmin in podobno. Skrbno načrtujte zasnovo in se zavedajte, da taka živa meja zahteva največ dela: redno gnojenje, obrezovanje, škropljenje in še kaj.