Boleče tekmovanje v klofutanju

VIDEO: Niso pričakovali, da se jim bo po robu postavil 168-kilogramski kmet Vasilij

S.R.
22. 3. 2019, 19.54
Posodobljeno: 22. 3. 2019, 20.07
Deli članek:

V ruskem mestu Krasnojarsk so nedavno gostili prvo amatersko državno prvenstvo v klofutanju. S konkurenco je pometel 28-letni Vasilij Kamotski.

YouTube
Vasilij je bil premočan za konkurenco.

Tekmovalci v tem kontroverznem tekmovanju si klofute delijo dokler nasprotnik ne kloni oziroma dvoboja ne prekine sodnik. Po lanskem tekmovanju v klofutanju, kjer so se za lovoriko tekmovalca z »najbolj težko roko« borili »profesionalci,« so podobno tekmovanje letos organizirali v Krasnojarsku, a z eno razliko, klofute so si tokrat delili amaterji. Prijavil se je lahko kdor koli med gosti festivala Siberian Power Show, ki je potekal 16. in 17. marca. Nepresenetljivo nekateri junaki niso vedeli, kaj jih čaka, saj se je v klofutanju preizkusil tudi 28-letni Vasilij Kamotski, kmečki fant s težko roko in gora od človeka. 

YouTube
Prvak Vasilij.

Pravila sicer določajo, da ima vsak tekmovalec na voljo največ tri poskuse. Če se po treh zaušnicah na nogah obdržita oba, pri čemer lahko sodnik zaradi skrbi za zdravstveno stanje katerega od tekmovalcev boj predčasno prekine, sodnik zmagovalca izbere na podlagi »moči« in »tehnike« klofute. Da bi preprečili resnejše poškodbe, je dovoljena samo klofuta z notranjim delom dlani in še to samo z zgornjo »mehkejšo« polovico in seveda prsti. Klofuta prav tako ne sme biti usmerjena v nasprotnikove oči, ušesa ali senca. S pravili so želeli zaščititi tekmovalce, a ko ti nasproti stoji 168 kilogramov težak Kamotski, ki je pometel s konkurenco, očitno tudi ta ne zaležejo. V enem od dvobojev se je zdelo, da je tudi njega samega zaskrbelo za nasprotnika. Morda bi morali organizatorji razmisliti o različnih kategorijah, v katere se kot pri boksu tekmovalci razvrstijo po teži. 

Kamotski je s tekmovanja odkorakal bogatejši za pokal, 30.000 rubljev (411 evrov), spletno slavo in povabilom na naslednje tekmovanje »profesionalcev.«