Preverjanje

8. marec! Bi naročili prek spleta?

Zoran Franc
8. 3. 2019, 07.00
Deli članek:

Valentinovo in osmi marec sta kar sinonim za kupovanje šopkov. Jih želite naročiti prek spleta?

Dreamstime
Pred izbiro šopka preverite način plačila.

Če ste tudi vi med tistimi, ki so danes svoje drage pozabili presenetiti s šopkom ljubezni oziroma jim podariti šopek rdečih vrtnic, in želite svoj vtis popraviti z naročilom prek spleta, je prav, da ste pri izbiri pozorni. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so namreč nedavno naročili šopke klasičnih rdečih vrtnic (z dodatki) pri šestih ponudnikih, ki obljubljajo dostavo po vsej Sloveniji (vsaj v večja mesta).

Dražje je boljše

Za šopke so odšteli od 35 do 60 evrov, vključno z dostavo in voščilnico. Dražji šopki so se izkazali za boljšo odločitev, saj so bili trije, za katere so odšteli prek 45 evrov, primerni za v vazo tudi po enem tednu. Šopek, za katerega so odšteli le nekaj evrov manj, 40, je bil le še za v smeti po treh dneh.

Brez težav ne gre

Ko so naročene šopke prejeli, so natančno preverili videz in kakovost šopka ter ocenili, ali so dostavili takšnega, kot je na fotografiji na spletni strani. Ocenjevali so tudi postopek naročanja in ali so šopek dostavili v želenem terminu. Šopke so nato teden dni hranili v istem prostoru in v enakih pogojih ter na koncu še enkrat preverili njihov videz in stanje rož. Nobeden od ponudnikov ne zagotavlja dostave naročenega cvetja na uro natančno, a če je šopek mišljen kot presenečenje za obdarovanca, je točnost dostave lahko pomembna. Kljub temu je bila v večini primerov dostava točna, vendar brez zapletov ni šlo. Eden izmed ponudnikov jim je denimo zjutraj dostavil en del šopka, čez dve uri pa jih je »razveselil« še s preostalimi tremi vrtnicami, ki jih je prej »pozabil dostaviti«.

Nekateri navdušili, drugi razočarali

ekateri šopki so bili identični fotografijam na spletni strani, drugi so imeli kar nekaj pomanjkljivosti. Ti šopki poleg vrtnic niso vsebovali vsega cvetja kot na fotografiji oziroma ga sploh niso vsebovali, oblika je bila drugačna, vrtnice so bile že ob prejemu v precej slabem stanju. Če so rože ob dostavi v slabem stanju ali jih je premalo, lahko uveljavljate stvarno napako, saj šopek nima dogovorjenih lastnosti (izrecno ali molče) oziroma nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno ali posebej dogovorjeno rabo.  

Pred izbiro preverite način plačila

Ponudniki ponujajo različne načine plačila, s karticami, nakazilom na bančni račun, prek sistema PayPal ali ob povzetju. Vsi ne ponujajo vseh opcij, zato pred izbiro preverite, ali ponujajo način, ki vam ustreza. Če ne, se boste žal morali obrniti na drugega ponudnika oziroma se boste morali po cvetje odpraviti kar sami.