Zanimivosti

Je prenova hiše res jama, ki nima dna?

Z.F.
5. 3. 2019, 21.26
Deli članek:

Stroški v nebo? Topli dnevi so nas že pripeljali do misli, kaj vse bo treba letos pri hiši postoriti. A vedno ne gre za lahko odločitev. Kje začeti?

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Vprašanja, ki se pojavljajo pri prenovi, so vredna večkratnega premisleka. Vsekakor pa dobrega načrta. Če imate starejšo gradnjo, je vprašanje, kje začeti obnavljati, še toliko bolj pomembno in odgovor na vprašanje, ali raje podreti in začeti na novo, ni tako preprost, kot bi mislili mnogi. Univerzalnega odgovora žal ni, kljub vsemu pa vam bomo v nadaljevanju poskušali odgovoriti na nekaj vprašanj: na kaj morate biti pozorni, kje se lotiti in kako oceniti investicijo.

Dober načrt in dobri mojstri

Res je, preden se lotite prenove, potrebujete načrt in predvideti morate tudi stroške, ki jih sicer ne želite. Pri pripravi načrta najprej premislite, kakšne so vaše želje in potrebe, nato pa preverite družinski proračun. Izvedbe se ne lotite prehitro, vzemite si čas za premislek in načrtovanje, morda za idejo poprosite prijatelje ali pa svetovalce v gradbenih centrih, saj so kasnejša popravila nepremišljenih napak lahko precej draga. Ne bojte se prositi za več različnih načrtov in postavitev, pa tudi mnenj se ne branite. Morda bo kakšna druga ideja veliko bolj funkcionalna in praktična.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Ocena investicije in čas izvedbe

Ko ste izbrali načrt, je čas za finančni načrt in časovno načrtovanje. Vedeti morate, da bodo mojstri le v redkih primerih že naslednji teden pri vas, čeprav si to želite. Manevrski čas izkoristite za morebitne spremembe in si priskrbite finance. Finančni razpon pri stroških celovite obnove se lahko močno razlikuje, a zavedajte se, da se v povprečju giblje med 750 in 1500 evri na kvadratni meter neto površine. Zgornje meje ni, obstaja pa seveda spodnja. Na postavitev cene navadno vplivajo predvideni posegi (kaj morate obnoviti in v kakšni meri), kakovost vgrajenih materialov in opreme, čas in velikost površine. Kot smo že omenili, pa v ceno niso všteti nepredvideni posegi in stroški, do katerih lahko med sanacijo pride.

Na pomoč

Da bosta cena in čas izvedbe prenove čim bolj optimalna, pokličite na pomoč gradbenega inženirja ali arhitekta, ki ima izkušnje s prenovami. Ta bo hitro ocenil, kaj je treba in je smiselno obnoviti, ocenil pa bo tudi realne stroške glede na ohranjenost hiše in želje.